Tudomány

Tényleg egy csapásra megszüntethető a másnaposság?

Getty Images
Getty Images
Egy infúziós kezelés azt ígéri, hogy jelentősen csökkentheti, akár meg is szüntetheti a másnaposság tüneteit. A módszer segíti a szervezet méregtelenítő munkáját és enyhíti a hiányállapotokat.

Ősidőktől fogva fogyasztunk, sőt, évezredek óta készítünk alkoholtartalmú italokat, és ma is elmondhatjuk, hogy az emberiség jelentős része gyakran lép kapcsolatba velük. Tekinthetjük a legelterjedtebb drognak is, hiszen az etilalkohol hatására oldódnak a gátlások, javul a kedélyállapot, az ember ellazul. Egyéni tulajdonságokon, a szervezet aktuális állapotán, külső tényezőkön és persze az elfogyasztott alkohol mennyiségén is múlik, hogy az emelkedett hangulaton túl mikor jelentkeznek a sokkal súlyosabb tünetek, vagyis a részegség különböző fázisai.

Ahogy az első korsó sör vagy kupica pálinka legurul, szervezetünk azonnal megkezdi az általa méregként azonosított anyag bontását és ürítését, de kapacitásai végesek, időre van szüksége.

Az ember persze nem azért ül be a kocsmába, hogy minden korty után türelmesen kivárja a tisztulást, így aztán gyakran elkerülhetetlen a másnap.

  • Fejfájás,
  • hányinger,
  • émelygés,
  • kedvetlenség,
  • elesettség érzése

– számtalan egyéni külső és belső tényező befolyásolja, hogy ki és milyen tüneteket érez, illetve ezek közül melyek jelentkeznek a legerősebben.

Azért van az a mennyiség, ami után már senki nem ébred frissen vasaltan, a felnőtt lakosság döntő többsége legalább egyszer biztosan szembesült már a másnapossággal. Ilyenkor persze úgy kutatjuk az ellenszert, mint a bölcsek kövét, hiszen hivatalosan nem számítunk betegnek, ugyanúgy helyt kell állni otthon és a munkában, mintha semmi gond nem lenne. Egy magánszolgáltató viszont most azt ígéri, 45–60 perces infúziós kezeléssel a macskajaj jelentősen enyhíthető, akár meg is szüntethető.

Miből áll a kezelés, és mennyire lehet hatékony? Mennyire lehet aggályos, ha valakit esetleg ahhoz segítenek hozzá, hogy újult erővel „mérgezze magát”? Dr. Gulyás Tamással, a Fájdalom Ambulancia Infúzióbárjának orvosával beszélgettünk.

A macskajaj három fő felelőse

Máig nem értjük, ismerjük egészen pontosan a másnaposságért felelős élettani folyamatokat, ám az biztos, hogy rendkívül összetett kérdésről van szó, amelyben az alkohol bomlásából származó mérgező anyag, az acetaldehid játssza az egyik főszerepet. Gyakorlat szintjén azonban három fő tényezőt említhetünk.

  • Az egyik az agyi szinten is jelentkező dehidratáltság, ami olyan tünetekhez járul hozzá, mint részben a fejfájás, az émelygés, a rossz közérzet.
  • A másik a vércukorszint erős ingadozása, zuhanása – ha másnaposan mégis jó cukorértéket mérünk, az annak köszönhető, hogy a szervezet kompenzál, de ettől sejtszinten még ugyanúgy komoly problémák adódnak.
  • A harmadik pedig az ionháztartás felborulása, ami összefüggésben van a dehidratáltsággal, és e három komponens miatt tekinthetünk a másnaposság elleni harc alapvető fegyvereiként a vízre és a szőlőcukorra. Illetve a gyulladáscsökkenőkre, mert érdemes érdekességként azt is megjegyezni, hogy még immunrendszerünk is részt vesz a macskajaj fokozásában.

Az agyi kommunikációért felelős citokin-molekulák ugyanis gyulladást mimikálnak az agyban. Mimikálnak, mert valójában nem alakul ki gyulladás a másnaposságtól, szervezetünk mégis olyan reakciókat ad, mintha lenne. Ennek is köszönhető a hasogató fejfájás

– mondja a 24.hu-nak Gulyás Tamás.

Szajki Bálint / 24.hu

Nincs két egyforma ember, sem helyzet, ezért változó, hogy kinél milyen tünetegyüttes jelentkezik, ezek mennyi ideig tartanak, illetve mely panaszok dominálnak. A lényeg, hogy idővel szervezetünk megszabadul a mérgektől, visszaáll a normál működése, és a másnaposság megszűnik.

Minél nagyobb a baj, annál kedvezőbb a hatás

Az Infúzióbár nevet viselő szolgáltatás Quick Detox és Hangover csomagja valójában egy olyan koktél, amely a szervezet kiválasztását támogatja, a hiányzó anyagokat pótolja – lerövidítve ezzel a folyamatot, vagyis jelentősen csökkentve a másnaposság tüneteit. A pontos „receptet” Gulyás doktor természetesen nem árulja el, és nem feltétlenül azért, mert üzleti titok, hanem azért, nehogy valakinek is eszébe jusson intravénásan magába tölteni bármilyen házi készítésű kotyvalékot.

Az infúzióban beadott koktél többek között vitaminokat, nyomelemeket, cukrot, ásványi anyagokat, fájdalomcsillapítót, esetenként gyulladáscsökkentőt, valamint természetesen folyadékot tartalmaz.

Megszünteti a hiányállapotokat, egyúttal kezeli a panaszok egy részét, ám az orvosok nem tudnak minden folyamatba belenyúlni. A kezelés hatásossága ezért eset- és egyénfüggő: akad, aki a kezelés után úgy érzi, mintha kicserélték volna, minden panasza a múlté, míg mások jobban érzik magukat, de még nem tökéletesen. Ökölszabályként elmondható, hogy minél súlyosabbak voltak a tünetek, annál nagyobb javulás érzékelhető.

Az önpusztítást kizárják

A laikusban azért felmerül, hogy a másnaposság megszüntetése következmények nélkülivé teheti a berúgást, újabb és gyakoribb ivásra serkenthet egyeseket. Például a fesztiválozókat, a nagyivókat vagy az alkoholbetegeket, Gulyás Tamás azonban eloszlatja az aggodalmakat. Az infúziós kezelés rendkívül szigorúan szabályozott, invazív beavatkozás, nem fogják fesztiválokra, falunapokra kitelepíteni.

Csak napközben, reggeltől késő délutánig vehető igénybe a rendelő területén, ami eleve szinte kizárja a „rúgjunk be, józanodjunk ki gyorsan, majd megint rúgjunk be” típusú terveket. Alkoholbetegekre pedig sajnos nem jellemző, hogy józanok szeretnének lenni, és a nagyivók sem állandó vendégek az ilyen helyeken. Ám nem is ezek a legfontosabbak, hanem a protokoll.

Első alkalommal minden páciens orvosi vizsgálaton esik át, és, ha egészséges, infúziós útlevelet kap, ami alapján később kezelésben részesülhet – nem csak másnaposság elleniben, hanem egyéb infúzióterápiákon is.

Soha nem fordult még elő, hogy valaki napi szinten jöjjön »józanodni«. Ha ilyesmit tapasztalnánk, kizárnánk a rendszerből, hiszen orvosként nem járulhatunk hozzá az önpusztító életmódhoz

– teszi egyértelművé Gulyás doktor.

A kezelés a mindennapi gyakorlatban olyanoknak lehet hasznára, akikkel előző este nem tervezetten elszaladt a ló, másnap azonban fontos tárgyalásra, prezentációra készülnek, vagy bármilyen más, teljes figyelmet igénylő feladat teljesítése előtt állnak.

A legjobb lenne megelőzni

Az infúzió összetételének részletei nem nyilvánosak, ezért a cégtől független orvosok nem kívántak állást foglalni a hatékonyságát illetően. A háttérbeszélgetésekből azonban annyi kiderült, ami cikkünkben is szerepel: másnaposságot elűző csodaszer nem létezik, de a tünetek minél komplexebb kezelése javíthat az állapoton. Egyes vitaminok, gyógynövényi hatóanyagok, a folyadékpótlás, az ionháztartás rendbetétele mind segíti a tisztulást. Alapvetően viszont az alkohol káros, méreg, nagy mennyiségben mindenképp tartózkodni kellene tőle. És akkor a másnap sem okoz problémát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik