Tudomány zöldövezet

Mérgező anyagokkal lehet tele a konyha

SolStock / Getty Images
SolStock / Getty Images

Egy friss jelentés alapján a gáztűzhelyek olyan mérgeket eregetnek az európai konyhákba, étkezőkbe és nappalikba, amelyek a gyerekkori asztmához köthetőek – írja a The Guardian. Holland szakértők hét európai országban, közel 250 otthonban végeztek méréseket, és megállapították, hogy a nitrogén-dioxid szintje közel kétszer olyan magas azokban a háztartásokban, ahol gázzal főznek, mint ahol anélkül.

Minden negyedik gáztűzhelyes otthon átlépte az Egészségügyi Világszervezet által meghatározott óránkénti szennyezettségi szintet. A kontrollcsoportban, ahol elektromos berendezéseket használtak, a nitrogén-dioxid koncentrációja egyik esetben sem haladta meg a határértékeket.

A gáztűzhelyes háztartásokban néhol a benti szennyezettség olyan súlyos volt, hogy szabadtérben az már jogszabályellenes lett volna.

A kutatáshoz olyan otthonokat választottak, amelyek távol fekszenek a forgalmas utaktól és gyáraktól, illetve amelyekben nem dohányoznak a lakók. Az eredmények alapján a szennyezők szintje annál magasabb volt, minél tovább főztek.

„Az elektromos főzésre való áttérés – lehetőleg jól megtervezett szellőzők használatával kombinálva, hogy csökkentsük a főzésből származó nagy mennyiségű részecskének való kitettséget – az ajánlott szintre tudja mérsékelni ezeket az értékeket” – mondta Piet Jacobs, a Holland Alkalmazott Tudományos Kutatási Szervezet munkatársa.

A gáz égetésével felszabaduló részecskék irritálják a légzőszerveket, és gyulladást is okozhatnak. Nem ez az első alkalom, amikor a szakemberek felhívják a figyelmet, hogy kapcsolat van a gáztűzhelyek és gyerekkori asztma között. Korábban többek között az Európai Közegészségügyi Szövetség is rávilágított a problémára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik