Tech

Súlyos betegségek forrása lehet a gáztűzhely

Javier Zayas Photography / Getty Images
Javier Zayas Photography / Getty Images

Komoly egészségügyi kockázatot jelenthet, ha valaki gáztűzhelyet használ — derül ki egy az Európai Közegészségügyi Szövetség (EPHA) által készített jelentésből. A dokumentumban közölt kutatás szerint ezen eszközök annyi szennyező anyagot bocsátanak ki, mint amennyit az ember passzív dohányzás során tapasztal – írja az Euronews.

A szellőzés nélküli, gázon történő főzés miatt az esetek többségében meghaladja a beltéri nitrogén-dioxid (NO2) szintje a WHO levegőminőségi és az EU szennyezési ajánlásait. A gáztűzhelyek emellett szén-monoxidot, és más szennyező anyagokat is termelnek, amelyek súlyos betegségeket okozhatnak a gyerekeknél, különösen a tüdőbetegségek veszélye áll fenn.

Az Európai Unióban (EU) az elmúlt évben több mint 700 ezer gyermekkori asztmás esetet hoztak összefüggésbe az otthoni gázfőzéssel. Ez a szám az összes gyermekkori asztmás eset mintegy 7 százalékát teszi ki Európában.

Ennek ellenére rengetegen használnak még otthonukban gáztűzhelyet, Magyarországon például a háztartások több mint fele. 

Egészségügyi kérdésekkel foglalkozó csoportok ráadásul attól tartanak, hogy az európai energiaválság tovább ronthat ezen a helyzeten, mivel az emberek a hő- és pénzmegtakarítás érdekében csökkentik a szellőztetés gyakoriságát. A gázfőzést korábban összefüggésbe hozták már a figyelemhiányos hiperaktivitási zavarával (ADHD), valamint a felnőttek légző- és idegrendszerében megjelenő betegségekkel is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik