Tudomány zöldövezet

Videó: fókák szálltak szembe egy fehér cápával

USO / Getty Images
USO / Getty Images

Egy csapat fóka szállt szembe egy cápával  Afrika déli partjainál, az érdekes esetről felvétel is készült – írja a Live Science. A BBC által közétett, David Attenborough narrációjával ellátott videó azt mutatja meg, amint egy csapat dél-afrikai medvefóka (Arctocephalus pusillus) a sziklákról a vízbe vetik magukat, hogy táplálékot keressenek, az emlősök jelenléte azonban néhány fehér cápát (Carcharodon carcharias) is odavonz.

Ezek a ragadozók elképesztően gyorsak, csupán 5 farokmozdulattal teljes sebességre képesek gyorsulni, hogy hirtelen lecsaphassanak a zsákmányukra. A filmen viszont jól látható, hogy a fókák sem védtelenek.

A cápák szép lassan a sziklaszirt felé terelték prédáikat, hogy sarokba szorítva könnyen elkaphassák őket, amikor azonban az egyik ragadozó megpróbálta elejteni egyikőjüket, hirtelen több tucat fóka kezdte elkergetni.

A védekező csordához egyre többen csatlakoztak, és a nagy tömegnek végül sikerült messzire zavarnia a rájuk vadászó állatot.

A felvétel egy részlet a Planet Earth (Bolygónk, a Föld) című dokumentumfilm-sorozat harmadik évadából, amelyet idén ősszel mutattak be. A jelenetet rendező Georgina Ward szerint hihetetlen és meglepő volt látni, amint egy ekkora ragadozón képes teljesen felülkerekedni a zsákmánya.

A szakértők egyelőre nem tudják biztosan, mitől ennyire hatásos a fókák ezen védelmi taktikája, mivel még csak nemrég kezdték el tanulmányozni. A cápák többnyire lesből szoktak támadni, így elképzelhető, hogy feladják a próbálkozást, amint úgy érzik, nincs többé velük a meglepetés ereje, mert kiszúrták őket. Az sincs kizárva, hogy a fókacsapat tagjai olyan hangokat adnak ki ilyenkor, amely idegesíti a ragadozót, ezért az odébb áll.

Hasonló jelenséget más állatoknak is meg lehet figyelni: idén már arról is készült videó, ahogy egy sereg majom üldöz el egy rájuk vadászó leopárdot.

Kapcsolódó
Videó: farkasok szálltak szembe egy grizzly medvével
Egy szarvastetemért folyt a küzdelem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik