Tudomány zöldövezet

Szűznemzéssel szaporodott egy cápa

Nigel Marsh / Getty Images
Nigel Marsh / Getty Images

Párosodás nélkül hozott létre utódot egy szemfoltos bambuszcápa egy amerikai állatkertben – írja a USA Today. A nőstény 2019-ben érkezett a chicagói létesítménybe, azóta egyszer sem tartózkodott egy akváriumban hímekkel.

A ritka jelenséget parteogenezisnek, magyarul szűznemzésnek hívják. Ez egy aszexuális szaporodási forma, amelyhez nincs szükség hímre, tehát az egyedfejlődés csak a petesejtből indul meg, a hímivarsejtek részvétele nélkül. Hasonlót megfigyeltek már kígyóknál, gyíkoknál, madaraknál, más cápáknál és egyszer egy krokodilnál is.

A szűznemzés mellett az is megdöbbentő, hogy a nőstény mindössze 3 évesen hozta világra utódját, pedig ennél a fajnál jellemzően csak 7 esztendős korban indul be a nemi érés.

Az állatkert közleménye szerint az egyed tavaly óta minden hónapban tojásokat rakott, amelyek közül egyet kivéve egyik sem volt termékeny. Az egyetlen fertilis ikrából öt hónappal később kikelt.

Az újszülött cápa azóta már két hónapos és 15 centiméter hosszúságú, de felnőtt korára akár az 1 méteres hosszt is megközelítheti. Mivel az utód normálisan fejlődik és táplálkozik, mostantól a látogatók számára is megtekinthető helyre költöztették.

Kapcsolódó
Szűznemzéssel szült egy krokodil
Most először figyelték meg ezt a jelenséget krokodilnál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik