Tudomány

Ősi piramist találtak a kazah pusztán

longtaildog / Getty Images
longtaildog / Getty Images

Mintegy 3400 éves piramisra bukkantak a régészek Kazahsztánban – írja a Heritage Daily. A szakértők szerint az épület a begazı dandibay nevű bronzkori kultúra egyik uralkodójának mauzóleuma lehet.

A kutatók azt feltételezik, hogy a piramis nemcsak síremlékként funkcionálhatott, hanem vallási szertartások helyszíneként is szolgált. Az építmény feltárása közben számos tárgyat is felfedeztek, amelyek a vizsgálatok szerint mind Krisztus előtt 1400—1100 közöttről származnak.

Dr. Aibar Kassenali, az ásatások vezetője úgy véli, az, hogy ilyen hatalmas piramist építettek a száraz sztyeppén arról árulkodik, hogy a begazı dandibay kultúra nagy tudású, művészet értő és spirituális hitvilággal rendelkező nép volt.

A feltárások során egy település maradványai is előkerültek, amely ugyanehhez a bronzkori civilizációhoz tartozott. A helység több mint 15 hektáron terült el, és az egyiptomi Középbirodalommal egy időben létezhetett. A települést falak vették körbe, kidolgozott utcahálózat szőtte be és vízgyűjtő rendszere is volt.

Kapcsolódó
Több ezer éves piramist találtak a sztyeppén
A hatszögletű struktúra a szakértők szerint igen kifinomult.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik