Tudomány zöldövezet

Ez okozhatta több száz elefánt rejtélyes halálát

Manoj Shah / Getty Images
Manoj Shah / Getty Images

Rejtélyes körülmények között pusztult el 350 elefánt Botswanában és 35 további Zimbabwében 2020-ban. Akkoriban senki sem tudott magyarázatot adni az esetre, most azonban a tudósok úgy gondolják, megfejthették az ügyet – írja a The Guardian.

A különös halálozási hullám minden korú és nemű elefántot érintett, és sokuk furcsán viselkedett: körbe-körbe járkáltak, mielőtt hirtelen holtan rogytak össze. Akkoriban úgy vélték, cianobaktériumok okozta mérgezés vezethetett az állatok pusztulásához, emellett pedig arra is gyanakodtak, hogy esetleg szándékos mérgezés végezhetett velük, erre azonban semmilyen nyom nem utalt.

Egy későbbi vizsgálat viszont a Pasteurella Bisgaard taxon 45 nevű baktérium okozta vérmérgezést nevezte meg felelősnek. Az eset azért is érdekes, mert ezt a mikroorganizmust korábban sosem kötötték elefántpusztuláshoz.

A szakértők szerint az újonnan észlelt fertőzés komoly kockázatot jelenthet az afrikai elefánt fennmaradására, amely populációi minden évben nagyjából 8 százalékkal csökkennek.

Példányszámfogyásuk fő oka az orvvadászat és a klímaváltozás okozta szárazságok, de a kutatók úgy vélik, hogy a betegségek is egyre inkább ide sorolhatók.

A Pasteurella baktériumot korábban egy másik tömeges kihalással is összefüggésbe hozták: Kazahsztánban 200 ezer szajga pusztulását okozta. Ez az eset segíthet megérteni az afrikai történéseket is. A tudósok azt gondolják, hogy a baktérium jelen van sok, vagy minden szajga mandulájában, ahol alapvetően ártalmatlan, egy hirtelen felmelegedés hatására viszont a vérükbe jutott és szepszist okozott, amely halálhoz vezetett. Elképzelhető, hogy valami hasonló történhetett az elefántokkal is.

Kapcsolódó
Rejtélyes betegség tizedeli a kutyákat Norvégiában
Már 43 kutya pusztult el az ismeretlen kórban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik