Tudomány

Elképesztő ősi sírkamrát találtak Skóciában

Richard T. Nowitz / Getty Images
Richard T. Nowitz / Getty Images

Hihetetlenül ritka, nagyjából 5000 éves sírhelyre bukkantak a skóciai Orkney-szigeteken – írja a BBC. Az újkőkorszaki lelőhelyet nagyrészt tönkretették 127 éve, amikor viktoriánus régiségbúvárok feldúlták.

Ennek ellenére a szakértőknek sikerült 14 férfi, nő és gyermek csontvázát felfedezniük a helyszínen, az emberi maradványok mellett pedig kerámiákat, kőeszközöket és csontból készült dísztűket is találtak.

A régészek három héten keresztül tárták fel az ősi temetkezési helyet, amely egy 7 méter hosszú folyosóból, egy központi kőkamráből, illetve hat kisebb sírból áll.

Dr. Hugo Anderson-Whymark, az ásatások vezetője elmondta, az Orkney-szigetek régészeti szempontból rendkívül gazdagok, mégsem számítottak arra, hogy ennyire hatalmas építményre bukkannak majd. Az ilyen sírkamrák koruk legkiválóbb mérnöki alkotásainak számítanak, és idáig mindössze 12-t fedeztek fel belőlük.

A történelem során a sír köveiből sokat elhordtak, hogy más épületeket állítsanak fel belőlük, de még így is elég nagy része fennmaradt ahhoz, hogy a kutatók megállapítsák, mekkora és milyen alakú volt fénykorában. A szakértők szerint elképesztően ritkának számít, hogy ennyire sok, ilyen régi, jó állapotú emberi maradványt találtak egyetlen temetkezési helyen. A csontok vizsgálatával a jövőben többet tudhatunk majd meg a korabeli emberek mindennapi életéről.

Kapcsolódó
Felnyitották a kétezer éve lezárt sírkamrát
Csodálatos látvány tárult a régészek szeme elé.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik