Tudomány

Felnyitották a kétezer éve lezárt sírkamrát

Ministero della Cultura
Ministero della Cultura

Kitűnő állapotban fennmaradt, ókori sírhelyet fedeztek fel az olaszországi Giuglianóban – írja a Heritage Daily. A régészek egy ősi nekropoliszban végzett feltárások közben egy kőfalba ütköztek, amelyre először azt hitték, a temető határát jelzi, de később rájöttek, hogy valójában egy sírkamra homlokzata.

A helyiség bejáratát egy tufából készített tábla fedte el, amelyet elmozdítva egy több mint 2000 éve háborítatlan, freskókkal díszített terembe léphettek a kutatók.

Mind közül a legfigyelemreméltóbb festmény Kerberoszt, a görög mitológia alvilágot őrző, háromfejű óriáskutyáját ábrázolja, ezért a szakértők Kerberosz sírjának nevezték el a kamrát. Az alkotás Héraklész (latin nevén Hercules) tizenkettedik és egyben utolsó próbáját mutatja be, amely során a hős elfogta a bestiát.

Egy másik freskón halkentaurok, vagyis ember, ló és hal testrészeivel rendelkező lények láthatók, amint egy pajzsot tartanak, körülöttük szárnyas gyermekek repülnek.

Ministero della Cultura

A képeken kívül a sírkamrában egy oltárt is találtak, amelyen egykor borral megöltött edények álltak, a halotti ágyon pedig ott feküdt az elhunyt számos tárggyal körbevéve. A régészek elmondása szerint a felfedezés páratlan a térségben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik