Tudomány zöldövezet

Mélytengeri szörnyecske sodródott partra

Az emberi szem számára egészen szörnyszerű teremtmény teteme sodródott partra a kaliforniai Crystal Cove Parkban. A park közleményében azt írta, néhány év alatt ez már a második eset, amikor a ritka, mélytengeri halfaj egyik példánya kerül elő a helyi partokon, legutóbb 2021 májusában találtak meg egy egyedet.

Az érintett faj egy úgynevezett horgászhal, azon belül a csendes-óceáni korbácsoshal (Himantolophus sagamius).

Mélytengeri életmódjuk miatt ezen élőlények tanulmányozása nem egyszerű. A mostani halat a Kaliforniai Hal- és Vadvédelmi Hivatal gyűjtötte be további vizsgálatra.

Világszerte több mint 200 horgászhalfaj létezik. Csak a nőstényeknek van hosszú, biolumineszcens végű nyúlványuk a fejükön, amelyet csaliként használnak, hogy a koromfekete vízben, akár 900-1000 méterrel a felszín alatt odavonzzák a zsákmányt.

Az állatok hegyes, üvegszilánkokra emlékeztető fogai átlátszóak, nagy szájukkal pedig képesek a saját testüknek megfelelő méretű prédát is elnyelni. Míg a nőstények akár a 60 centiméter hosszúságot is elérhetik, a hímek csak körülbelül 2-3 centiméteresre nőnek meg. Egyetlen céljuk, hogy megtaláljanak egy nőstényt, és segítsenek neki a szaporodásban. A hímek fogaikkal rátapadnak a nőstényre, és szexuális parazitákká alakulnak, végül összeolvadnak a nősténnyel, amíg testükből nem marad más, csak a herék.

Ép horgászhalakat ritkán látni, nem tudni, hogy időnként miért vetődnek partra tetemek. Az ilyen esetek mindenesetre megerősítik, hogy a víz mélyén, számunkra láthatatlan helyszíneken igen sokszínű élővilágok léteznek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik