Tudomány zöldövezet

Bizarr mélytengeri teremtmény teteme sodródott partra

Bizarr, horrorfilmbe illő mélytengeri hal teteme sodródott partra Kaliforniánál – írja a Live Science. A hasonló állatok, az úgynevezett horgászhalak ritkán láthatóak, mivel az óceán mélyén fordulnak csak elő. A jó állapotú maradványt egy horgász, Ben Estes fedezte fel az Orange megyei Crystal Cove Állami Park területén. Azt nem tudni, hogy a tetem miként került a partra.

A horgászhalak több száz méteres mélységben élnek, a szakértők közel 200 fajukat ismerik.

A képen látható állat valószínűleg egy csendes-óceáni korbácsoshal. A példánynak hegyes fogai vannak, fején pedig hosszú, biolumineszcens testrészben végződő nyúlvány látható. A faj ennek segítségével csalogatja magához a zsákmányt az óceán sötétjében.

A nőstény korbácsoshalak akár 60 centiméter hosszúra is megnőhetnek, a hímek azonban jóval kisebbek. Az állatokra különös szaporodás jellemző: a hímek parazitaként tapadnak rá a nőstényekre, szövetük összekapcsolódik, a hím pedig végül teljesen egybeolvad a nősténnyel.

Elképzelhető, hogy a most megtalált példányt a Los Angeles-i Természettudományi Múzeumba fogják szállítani. A tetemet jelenleg a Kaliforniai Hal- és Vadvédelmi Szolgálat őrzi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik