Tudomány zöldövezet

Az egyik legmérgezőbb állat csípett meg két férfit

A világ egyik legmérgezőbb medúzája csípett meg két horgászt Ausztráliában – írja a Live Science. A 7News jelentése szerint a férfiak 19 kilométerre tartózkodtak a legközelebbi parttól egy hajóban, amikor az incidens történt.

A csípést feltehetőleg egy, a kockamedúzák osztályába tartozó irukandzsi (Carukia barnesi) okozhatta. Ezek az állatok mindössze 2–15 centiméteresre nőnek, mérgük azonban akár hetekig tartó, elviselhetetlen fájdalmat okoz, és legrosszabb esetben halálhoz is vezethet.

A két horgászt mentőhelikopterrel szállították kórházba, 48 órával később pedig haza is engedték őket. Valószínűleg mindketten felépülnek majd.

GondwanaGirl / Wikimedia Commons

Az irukandzsik csápjaikból apró tüskéket képesek áldozatuk felé lőni, amelyek mérget juttatnak a célpont szervezetébe. Mivel az állat rendkívül kicsi, sokan észre sem veszik, amíg meg nem csípi őket. A medúza mérge a tetrodotoxinhoz hasonlóan működik, amely a világ egyik legpotensebb idegmérge, és olyan állatokban található meg, mint a gömbhal vagy a kékgyűrűs polip. Az irukandzsi toxinja erős fájdalmat, légzési nehézségeket, émelygést, hányást, magas vérnyomást és szívmegállást is okozhat. A tünetek már 5 perccel az érintkezés után jelentkezhetnek.

Bár a legtöbb ember felépül a csípés után, ritkán olyan esetek is előfordultak a múltban, amikor az érintettnek még egy évvel később is fájdalmai voltak, 2016-ban pedig két búvárkodó turista meg is halt egy irukandzsi miatt. A veszélyes medúza mérgére nincs ismert ellenszer, a szakértők szerint azonban segíthet, ha minél hamarabb ecetet locsolunk a csípésre, az ugyanis megakadályozza, hogy a bőrbe fúródott tüskék még több toxint eresszenek a szervezetbe.

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Olvasói sztorik