Tudomány zöldövezet

Kihalt állatok úszkálhatnak Európa vizeiben

Schmidt, F. G. / Wikimedia Commons
Schmidt, F. G. / Wikimedia Commons

Hivatalosan kipusztultnak titulált állatok úszkálhatnak Európa vizeiben egy új tanulmány szerint – írja az IFLScience. A hegyesorrú marénát 2008-ban nyilvánította kihaltnak a Természetvédelmi Világszövetség, kutatók egy csoportja most azonban úgy gondolja, hogy a döntés elhibázott lehetett.

Mi több, a szakértők szerint ez az állatfaj talán soha nem is létezett.

A tudósok DNS-vizsgálatot végeztek, amelynek eredményei arra utalnak, hogy a hegyesorrú marénák (Coregonus oxyrinchus) és a nagy marénák (Coregonus lavaretus) valójában ugyanahhoz a fajhoz tartoznak. A nagy marénák pedig egészen elterjedtek Európa édesvizeiben, így a hegyesorrú marénák sem tekinthetők kihaltnak.

Rob Kroes, a tanulmány egyik szerzője elmondta, gyakran előfordul – különösen a halaknál –, hogy nehézséget okoz eldönteni két állatról, hogy egyazon vagy különböző fajba tartoznak-e. Jelen esetben a hegyesorrú marénák és a nagy marénák ránézésre annyira különböztek egymástól, hogy felfedezésükkor, 1758-ban külön fajként írták le őket, ám a mai technológiával elvégzett vizsgálatok már mást mutatnak.

Kapcsolódó
Kihaltnak hitt állatot fogott egy ausztrál farmer
Az óriás erszényesnyestet 130 éve nem látták Dél-Ausztrália államban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik