Tudomány az élet nagy kérdései

Van keményebb anyag a gyémántnál?

David Malan / Getty Images
David Malan / Getty Images

A gyémántok magas áruk mellett leginkább a keménységükről ismertek. Mivel nehezen karcolódnak, kedvelt ékszerek, de pengék és fúrószárak készítéséhez is felhasználják őket, hogy szinte mindenen áthatoló, tartós eszközöket gyártsanak. De létezik-e bármi, amely még ennél a drágakőnél is keményebb?

A tudományban több ismert módja is van a keménység mérésének, az egyik a Mohs-féle keménységi skála, amelyen 1-től 10-ig értékelik az anyagokat. A gyémánt 10-es értékkel a skála csúcsán áll, amely azt jelenti, hogy szinte bármit képes megkarcolni. Ennél precízebbnek számít a Vickers-keménységmérés, amely során azt vizsgálják meg, mekkora erő kell ahhoz, hogy egy hegyes tárgy bemélyedést okozzon az anyagon. A gyémánt ezen a vizsgálaton 10000 keménység egységes eredménnyel szerepel.

Elméletileg vannak olyan anyagok, amelyek ennél is keményebbek lehetnek, ezek azonban nem léteznek kézzel fogható formában, így a gyakorlatban továbbra is a gyémánt marad a befutó – nyilatkozta Richard Kaner kémikus a Live Science-nek.

A legtöbb matériát, amelyet a gyémántnál keményebbnek neveznek valójában a klasszikus gyémánt kristályszerkezetének módosításával, vagy a szerkezetet felépítő néhány szénatom más atomra cserélésével hoznak létre. A drágakő egyik legesélyesebb trónbitorlója a lonsdaleit lehet, amelynek szerkezete nagyon hasonlít a gyémántéhoz, azzal különbséggel, hogy kristályrendszere hexagonális, nem pedig köbös. A lonsdaleit azonban többnyire csak meteoritokban fedezhető fel, és csupán mikrométeres nagyságban, így egyhamar biztosan nem lesz képes kiváltani a gyémántot.

Kapcsolódó
Magyar kutatók a gyémántnál is keményebb anyagot hoztak létre
A magyar szakértők kínai és svéd kutatókkal dolgoztak együtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik