Tudomány

Korábban nem látott anyagot találtak egy meteoritban

Szakértők egy csoportja egy ősi meteoritban vizsgálta a gyémántokat, amikor egy furcsa, összefonódó, mikroszkopikus struktúrára bukkantak – írja a Live Science. A kutatók korábban nem láttak hasonlót.

A grafitból és gyémántból felépülő szerkezet egyedi tulajdonságokkal bír, és egy nap hozzájárulhat szupergyors töltők vagy egyéb új elektronikai eszközök kifejlesztéséhez.

Németh Péter, az ELKH Földtani és Geokémiai Kutatóintézetének munkatársa és kollégái új tanulmányukban a Canyon Diabló-i meteoritot elemzik. Az objektum 50 ezer éve csapódott be, és 1891-ben fedezték fel Arizonában.

A meteoritban lévő gyémántok nem a jól ismert módon, a bolygó mélyén keletkeztek. Az anyag úgynevezett lonsdaleit, más néven hexagonális gyémánt, ez szélsőséges nyomáson és hőmérsékleten alakul ki, természetes formában pedig becsapódások révén jön létre.

Terryfic3D / Getty Images

A kutatók a lonsdaleitet elemezve nagy meglepetésre arra jutottak, hogy a hexagonális struktúrák nem tiszták, egy másik szénalapú anyag, grafén is található bennük. A grafén egy egyetlen atom vastagságú grafitréteg. Az anyagok diafitet képeznek, és izgalmas, rétegelt struktúrába rendeződnek. Az egyes rétegek nem illeszkednek tökéletesen.

A szakértők szerint a különleges anyag egyéb széntartalmú anyagokban is jelen lehet. A felfedezés a hasonló grafénszerkezetek mesterséges előállításához is hozzájárulhat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik