Tudomány zöldövezet

Kacsacsőrű emlős mérgezett meg egy ausztrál nőt

Kórházba szállítottak egy ausztrál nőt, miután egy kacsacsőrű emlős megmérgezte – írja a Live Science. Jenny Forward éppen hazafelé tartott, amikor megpillantotta az állatot az út szélén. Azt hitte, az emlős megsérült, ezért megállt segíteni, de amikor megemelte, hirtelen két szúrást érzett a kezén.

A kacsacsőrű a nőbe mélyesztette hátsó lábain található sarkantyúit, amelyek mérget eresztettek a sebbe.

Forward elmondása szerint ez olyan érzés volt, mintha kést szúrtak volna a kezébe, a fájdalom pedig nagyobb volt, mint a szülésnél.

Az eset után egyből a kórházba hajtott, ahol antibiotikumokat és fájdalomcsillapítót kapott, majd kitisztították, illetve bevarrták a sebeit. A nőnek még egy héttel a kezelés után is fájdalmai voltak, kezein vörös duzzanatok helyezkedtek el.

Michael Cook / Altai World Photography / Getty Images

A kacsacsőrű emlősök (Ornithorhynchus anatinus) a világ legkülönösebb állatai közé tartoznak: úgy néznek ki, mintha hódok, vidrák és kacsák keverékei lennének. A nőstények emlős létükre tojásokat raknak és tejet izzadnak, a hímeknek pedig mérget termelő sarkantyúk találhatók hátsó lábaikon. Ezek a szervek fegyverek, amelyeket az állat elsősorban a párzási időszakban használ fajtársai ellen, a nőstényhez jutásért folytatott küzdelemben.

A kacsacsőrűek mérge nem halálos sem fajtársaikra, sem az emberekre, azonban erős fájdalmat és duzzanatokat okoz. A méregre nem létezik ellenszer, azonban idegblokáddal hatékonyan minimalizálható az áldozat szenvedése.

A hatóságok szerint a hímekre nem jellemző az agresszió, így ritkán fordul elő, hogy embereket szúrnak meg. Ennek ellenére arra kérnek mindenkit, ne vegyék kézbe őket, ha sérült példányt látnak, értesítsék a vadmentő szervezeteket.

Kapcsolódó
Megharapott egy nőt az egyik legmérgezőbb állat
Az állat mérge már kis mennyiségben is megbéníthat vagy megölhet egy embert.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik