Tudomány

Autista kutyáktól tartanak, ezért nem oltatnak az amerikaiak

LightFieldStudios / Getty Images
LightFieldStudios / Getty Images

Egyre több háziállat tulajdonosa hezitál az Egyesült Államokban, hogy beoltassa-e a házikedvencét. A Vaccine tudományos folyóiratban megjelent friss kutatás szerint a 2200 megkérdezett 37 százaléka veszélyesnek, 30 százaléka feleslegesnek, míg 20 százaléka hatástalannak tartja az állatok beoltását – írja a ScienceAlert.

A kutyatulajdonosok többsége (53%) a három álláspont valamelyikét támogatja.

A kutatókat megdöbbentette ez az arány, így természetesen azt is megvizsgálták, mi vezetett a trendhez. A felmérés során arra a következtetésre jutottak, hogy a szkepticizmus a közösségi médiában látott félrevezető, sokszor hamis információ, valamint az állatorvosi számlák megnövekedett költségei vezethettek a romláshoz. Előbbi példa hatása már most látható, ugyanis a válaszadók 40 százaléka úgy vélte, hogy a vakcinák autizmust okozhatnak a kutyáknál.

A kutatás szerint a beoltott háziállatok csökkenő száma nemcsak az állatpopulációkat veszélyezteti, hanem a vakcinával megelőzhető betegségek emberekre való átterjedését is megnövelheti. 

Az Amerikai Állatorvosi Szövetsége szerint az Egyesült Államokban mintegy 50 millió háztartásban van kutya. Ahhoz azonban, hogy egy olyan betegséget, mint a veszettséget meg lehessen állítani, a kutyapopuláció több mint 70 százalékát be kell oltani. A legtöbb államban jelenleg előírás a veszettség elleni oltás, de szinte ez az egyetlen vakcina, amit kötelezővé tettek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik