Tudomány zöldövezet

Októberig tarthat a nyár a jövőben

Jasmin Merdan / Getty Images
Jasmin Merdan / Getty Images

A jövőben egészen októberig tarthat majd nyár – derül ki a Másfélfok cikkéből. Szabó Péter éghajlatkutató és Pongrácz Rita meteorológus elemzése szerint, ha az emberiség nem csökkenti a károsanyag-kibocsátását érdemben a század végéig, akkor könnyen előfordulhat, hogy novemberig nem is kell majd fűtenünk.

Ez spórolás szempontjából jól hangzik, azonban nem érdemes örülni neki, hiszen a jelenség éghajlati következményei számos negatívumot is jelentenek mindannyiunk számára.

Az elmúlt bő 50 év alatt a nyár kb. két héttel kitolódott az ősz irányába hazánkban, azaz éghajlati átlagban jelenleg még szeptember elején is előfordulnak a 25 Celsius-fok feletti napi maximumhőmérsékletű, úgynevezett nyári napok. Az idei szeptember is ebbe a trendbe illeszkedett, sőt, globálisan az ez évi volt a legmelegebb szeptember. Idén ugyan még csak a szeptember zárult le, de hazánkban már egyetlen hónap alatt is több nyári nap fordult elő, mint korábban szeptember-októberben együttesen.

A kutatók szerint, ha nem kezdünk kibocsátás csökkenésbe, akkor a tartós őszi lehűlés október végére tolódik ki és nyári napok sorát éljük majd át szeptember-októberben. A globális éghajlati egyensúly fenntartásának érdekében az üvegházhatású gázok kibocsátásának mielőbbi csökkentésére kell törekednünk.

Kapcsolódó
Nagyon más lesz az idei tél, mint amit megszoktunk
Meterológus szakertők megállapították, meddig tarthat az El Niño.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik