Tudomány

Nagyon más lesz az idei tél, mint amit megszoktunk

Antonio Hugo Photo / Getty Images
Antonio Hugo Photo / Getty Images

A Meteorológiai Világszervezet (WMO) a nyár elején bejelentette, hogy hivatalosan is elkezdődött az El Niño. Ez egy nem szabályosan, 2-7 évente ismétlődő, de természetes éghajlati jelenség, amely felerősíti az ember okozta globális felmelegedés következményeit. A jelenség számos váratlan hatással járhat, amelyre még a szakemberek sem tudnak pontosan rámutatni, ám felmerül a kérdés, milyen tél vár ránk Európában a folyamat következtében – írja az Euronews.

A Nemzeti Óceán- és Légköri Hivatal (NOAA) szerint a tendenciák alapján 95 százalékos esély van arra, hogy a mérsékelt vagy erős El Niño-szezon 2024 februárjáig folytatódik. Adam Scaife, a brit Met Office hosszú távú időjárás előrejelzésekért felelős vezetője szerint a jelenség általában 9-12 hónapig tart, szélsőséges esetben viszont akár évekig is elhúzódhat. A csúcspontot legtöbbször november és január között mérik. Hogy ez miért van így, azt nem tudják, de várhatóan a következő hónapokban erősödni fog a hatás.

Az El Niño-évek esetében általában enyhe, csapadékos a tél kezdete, azonban január és március között hidegebb, szárazabb az évszak vége Észak-Európa nagy részén

— mondta a szakember, hozzátéve, hogy Dél-Európában összességében csapadékosabb évszakra lehet majd számítani.

A jövő évben a szokásosnál melegebb hőmérsékletre is nagyobb az esély. Legutóbb 2016-ban volt erős El Niño, amikor a világon a valaha mért legmelegebb év volt. Egy nagy El Niño esemény az idei év végén komoly esélyt szolgáltatna arra, hogy ismét hőmérsékleti rekordok dőljenek meg. A globális felmelegedés miatt emelkedő hőmérséklettel kombinálva a meteorológusok úgy vélik, 2024 lehet a valaha volt egyik legmelegebb évünk.

A szakértők figyelmeztettek: félő, hogy a hőmérséklet jövőre átlépheti a 1,5 Celsius-fokos felmelegedési küszöbértéket.

A jelenlegi El Niño egy ritka, „tripla” La Niña időszakot követ, amely közel három évig tartott, és nagyjából márciusban ért véget. Mindkettő képes szélsőséges időjárási eseményeket előidézni, az elmúlt években világszerte súlyos aszályok voltak tapasztalhatók a szokatlanul hosszú La Niña idején. A kutatások szerint az éghajlatváltozás intenzívebbé teheti ezeket a meleg és hideg közötti ingadozásokat.

Kapcsolódó
Pokolian forró időszak következik
A világ egy része brutális szárazságot él majd át, Európára és hazánkra forróság és fojtogató pára telepszik, a Föld átlaghőmérséklete pedig jócskán 1,5 fok felett emelkedhet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik