Tudomány zöldövezet

Évek óta mérgező anyagok folynak a Dunába Óbudán

Dörgő Zsuzsi / Greenpeace
Dörgő Zsuzsi / Greenpeace

Mérgek folynak a Duna vizébe Óbudán, a hatóságok évek óta nem tesznek semmi ellene – állítja a Greenpeace közleménye. A környezetvédő szervezet 2018-ban végzett vizsgálatokat az egykori Óbudai Gázgyárnál található Duna-parton, amelyek kimutatták, hogy rákkeltő és egyéb mérgező anyagok csorognak a folyóba, köztük arzén és benzol.Az eredmények szerint a talajból a Dunába kifolyó vízben egyes rákkeltőnek minősített szennyezők több százszorosan, más súlyos mérgek pedig több ezerszeresen haladták meg a talajvízre megengedett határértéket. A Greenpeace akkor felszólította a hatóságokat, hogy lépjenek fel a Dunába ömlő illegális szennyezés ellen, ennek ellenére az azóta eltelt öt évben semmiféle előrelépés nem történt. Bár lassan három évtizede kötelezték a Gázgyár jogutódjait a mérgek eltávolítására, az állami tulajdonban lévő cég – jelen esetben az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. – mégsem hajtotta végre a kötelezettségét, többször is a kármentesítés határidejének elhalasztását kérte.

A kármentesítés eredeti határideje 2022. december 31., illetve egyes részfeladatokra 2024. április 30. lett volna, amelyet a hatóságok többször is módosítottak, végül a kármentesítés elvégzésére és a záródokumentáció benyújtására 2024. december 31-et, az egyes részterületek kármentesítésére és a felszín alatti vizeket érintő határidőre pedig 2026. április 30-at határoztak meg.

A gyár területe melletti Duna-parton máig bűzös, olajos folyadék szivárog, amelyből a Greenpeace szakértői október 11-én újra mintát vettek. Az új méréssel azt szeretnék megtudni, hogy változott-e a szennyezettség, illetve hogy milyen mérgek és milyen mennyiségben mérgezik jelenleg a Dunát.

Dörgő Zsuzsi / Greenpeace

Az Óbudai Gázgyár több mint hét évtizedes működése alatt a gáz tisztításának melléktermékeként közel 200 ezer tonnányi talajt szennyeztek el cianiddal, arzénnal és egyéb, fokozottan veszélyes vegyületekkel szennyezett gázmasszával, amit a területen ástak el. A lerakott veszélyes hulladék évtizedek óta szennyezi a talajvizet és a talajt, ezenfelül alacsony vízállás esetén a Dunába ömlik. Az egész partot belengő mérgező vegyszerszag, különösem kisvíz idején évtizedek óta jellemzi a területet. A helyzet olyan súlyos, hogy a gázmassza már a Budapest számára létfontosságú ivóvízbázisokat is veszélyezteti. Erről hiába van tudomása a hatóságoknak évtizedek óta, érdemben mégsem léptek fel a terület megtisztításáért.

A Greenpeace ígérete szerint pár héten belül nyilvánosságra is hozza új, részletesebb mérésének eredményét, amelyet a hatóságokkal is megosztanak majd.

Kapcsolódó
Tényleg veszélyes a Dunában fürdeni?
Igaz-e, hogy szennyezett a Duna vize, és betegségeket kaphatunk el, ha belemerészkedünk, továbbá milyen egyéb kockázatai lehetnek a folyóban fürdőzésnek?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik