Tudomány zöldövezet

Ezért szállhatnak el az élelmiszerárak

A méhek és egyéb beporzók számának csökkenése magas élelmiszerárakhoz és az élelmezésbiztonság romlásához vezet, számuk az Európai Unióban mégis drasztikusan lecsökkent az elmúlt évtizedben – derül ki a Másfélfok elemzéséből. Minden harmadik méh- és lepkefaj visszaszorulóban van, és minden tizedik ilyen faj a kihalás szélén áll.

Éppen ezért az Európai Parlament által jóváhagyott természet-helyreállítási törvényjavaslat egyik célja a beporzó populációk csökkenésének visszafordítása.

Veszélyben a beporzóink

A beporzókra a legnagyobb veszélyt a különféle növényvédő vegyszerek használata jelenti, valamint a földhasználat, földgazdálkodás megváltozása. Ezek mellett pedig a klímaváltozás is egyre fenyegetőbb hatással van rájuk.

A növekvő hőmérséklet akár 70 százalékkal is meghosszabbíthatja a virágpor gyűjtési időt, így egy forróbb nyári napon sokkal kevesebbet gyűjtenek, emellett energiájukat a kaptár hűtésére, a páratartalom fenntartására kell fordítani. Egyes kutatások szerint ezért a klímaváltozás a jövőben a mézhozam csökkenését okozhatja.

Ez nem egy jövőbeli lehetséges probléma, a növekvő szárazság, hőmérséklet és a kiszámíthatatlan időjárás már manapság is megnehezíti a méhészek munkáját. Több tanulmány is megerősítette, hogy a csapadék, fényviszonyok, hőmérsékleti, légnedvességi értékek befolyással vannak a méhek viselkedésére és gyűjtésére, emellett pedig rendkívül érzékenyek az őket körülvevő környezet változására.

Magas élelmiszerárak várhatnak ránk

Vincze Csilla meteorológus, szakképzett méhész hallgató szerint ha nem bánunk jól a beporzókkal, akkor azt a lakosság is meg fogja érezni az élelmiszerárakban, illetve az élelmiszerbiztonság csökkenésén keresztül, ezért rendkívül fontos ezen rovarok megóvása. Ehhez pedig mindenképp el kell fogadnunk a természet-helyreállítási törvényjavaslatot, biztosítva a leromlott ökoszisztémák helyreállítását és a növényvédő szerek visszaszorítását, továbbá mérsékelnünk kell a klímaváltozást.

Egyénkét is segíthetjük méheinket és beporzóinkat, ha helyet hagyunk a rovarvilágnak a kertben, szárazság esetén gondoskodunk itatásukról, táplálékukról. Építsünk akár rovarhotelt, vagy hagyjunk kivágott farönköket, gallyakat, kupacokat, ahova a beporzók beköltözhetnek télre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik