Tudomány zöldövezet

Videó: néhány méterre úszott a fehér cápa a gyanútlan férfitól

Rodrigo Friscione / Getty Images
Rodrigo Friscione / Getty Images

A magasból örökítették meg, ahogy egy fehér cápa szemügyre vesz egy gyanútlan úszót. A videót Scott Fairchild tette közzé, aki drónok segítségével mutatja be az emberek és cápák interakcióit Kalifornia vizeiben.

Fairchild szerint riasztó lehet nézni a legújabb felvételt, amely egyben tökéletesen szemlélteti a fehér cápákkal kapcsolatos igazságot. „A cápák valóban csúcsragadozók, vadállatok, amelyekkel tisztelettel és óvatosan kell bánni. Egészen biztosan nem kiskutyák. Viszont rendkívül kíváncsi és intelligens állatok, amelyek nem vadásznak ránk aktívan” – emeli ki bejegyzésében.

Mint folytatja, a rövid videó jól megmutatja a cápa gondolkodásmódját és cselekedeteit. A faj páratlan vadászkészséggel, alulról és hátulról közelít, igazolva, hogy a meglepetésszerű támadás adja a legjobb esélyt. „A sikert elsősorban a saját biztonsága, másodsorban pedig a zsákmányszerzés jelenti” – teszi hozzá.

Fairchild szerint a ragadozók nyilvánvalóan tudják, hogy nem tartozunk a táplálékaik közé.

Ezt a 24.hu-nak adott interjúban korábban Mucsi Dávid cápakutató is megerősítette. „Azoknak, akik rettegnek a cápáktól, elég egyetlen tényt figyelembe venniük: ha tényleg annyira veszélyesek lennének, és direkt támadnák az embert, üresen állna minden strand, ahol csak előfordulnak, márpedig mindenhol előfordulnak” – nyilatkozta lapunknak a szakértő.

Fairchild úgy véli, más, általunk szeretett állatokhoz, így a bálnákhoz, az elefántokhoz és az oroszlánokhoz hasonlóan a cápák is megérdemlik a tiszteletet és a védelmet. „Sőt, az óceánjaink egészsége szempontjából elengedhetetlen ez” – írja.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Scott Fairchild (@scott_fairchild) által megosztott bejegyzés

A cápák rendkívül fontos szerepet töltenek be az óceáni ökoszisztémában, számuk azonban a célzott halászat, a mellékfogások, a klímaváltozás, valamint az élőhelyek pusztulása miatt jelentősen megcsappant. Egyre több fajuk áll a kihalás szélén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik