Tudomány

Rég elveszett sírt találtak Egyiptomban, benne egy múmiával

Osama Shukir Muhammed Amin FRCP(Glasg) / Wikimedia Commons
Osama Shukir Muhammed Amin FRCP(Glasg) / Wikimedia Commons

Rég elveszett, ősi sírt találtak meg cseh régészek Egyiptomban – írja az IFLScience. A nyughely a nagyjából 4400 éve élt Ptahsepszesz főpapé, akinek múmiájára is rátaláltak a kutatók.

A Cseh Egyiptológiai Intézet Facebook-bejegyzéséből kiderül, hogy a sírhelyre az Abu-Szír és Szakkara piramisai közötti területen bukkantak rá. Mint írják, a keresés, amelyhez műholdképeket és régi térképeket is használtak éveken keresztül tartott.

Ptahsepszesz sírját 160 éve fedezte fel a francia Auguste Mariette, aki részben fel is tárta azt. Később azonban a sivatag homokja teljesen elfedte a főpap nyughelyét és egészen mostanáig senki sem tudta, hol lehet.

Mariette ásatásai során megtalálta a sír vakajtaját is, amelyet az egyiptomiak azért helyeztek oda, hogy a halott ki-be tudjon közlekedni rajta. Az ajtóra vésett hieroglifákból kiderül, hogy a főpap Menkauré fáraó udvarában tanult és Uszerkaf fáraó, az ötödik dinasztia alapítójának lányát vette feleségül. Ezzel Ptahsepszesz az első ismert nem királyi vérből való egyiptomi, aki egy hercegnővel házasodhatott össze. A főpap legalább 65 éves koráig élt, ez idő alatt hat különböző fáraó uralkodott.

Az idei ásatások alkalmával a kutatók feltárták Ptahsepszesz sírkamráját, amelynek bejáratát egy hatalmas mészkő zárta el. A termet az ókor folyamán kirabolták, de még így is találtak benne néhány kerámiát, kanópuszedényt, valamint egy mumifikált halat is. A helyiségben szintén rábukkantak egy félig nyitott szarkofágra, amelyben a főpap múmiája feküdt.

Idén ez már a sokadik érdekes régészeti felfedezés, amelyet Egyiptomban tettek: az év elején arról érkezett hír, hogy egy több ezer éves uralkodói sírt találtak, szeptemberben pedig egy elsüllyedt templomra bukkantak, valamint számos rejtett termet tártak fel egy piramisban. Mindezek mellett hétfőn jelentették be, hogy 5000 éves, bort tároló urnákat fedeztek fel egy egyiptomi királynő sírjában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik