Tudomány

Több ezer éves uralkodói sírt találtak Egyiptomban

Ratnakorn Piyasirisorost / Getty Images
Ratnakorn Piyasirisorost / Getty Images

Egy 3500 éves, a fáraói család számára kialakított nyughelyre bukkantak az egyiptomi Luxor közelében – írja a Live Science. A sír valószínűleg Henemetamon Hatsepszut, egy női uralkodó idejére datálható.

A töredékes feliratok és edénymaradványok alapján a nyughely akkor készülhetett, amikor a királynő mostohafiával, III. Thotmesszel együtt vezette Egyiptomot.

A sírt az egyiptomi Turisztikai és Régészeti Minisztérium, illetve a Cambridge-i Egyetemhez köthető New Kingdom Research Foundation csapata tárta fel 2022 októberében. A kutatók a Vádi Gabbanat el-Kurud nevű lelőhelyen végeztek ásatást.

III. Thotmesz még gyermek, talán kétéves volt, amikor apja, egyben mostohaanyja féltestvére, II. Thotmesz időszámítás előtt 1479-ben meghalt. Hatsepszut előbb régensként irányította az országot, majd királynak irányította ki magát, később III. Thotmesszel együtt uralkodott. Az ifjú fáraó csak mostohaanyja 1458-as halála után kezdhette meg tényleges uralkodását.

A most megtalált, sziklába vájt sírban több személyt is eltemettek, a jelek alapján a struktúrát többször átalakították. A megőrződött dekorációkból és a nyughely méretéből feltételezhető, hogy az uralkodói család számára készült. A sírban talán egy fáraói feleséget és több gyermekét temették el.

A múltbeli áradások miatt a nyughely nincs jó állapotban, a kamrát törmelék töltötte fel, mennyezete pedig beszakadt. A sírban eddig felfedezett leletek elemzése jelenleg is zajlik, de további feltárások szükségesek. A szakértők szerint évekbe telhet, mire megtisztíthatják a kamrát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik