Tudomány

Romokra bukkantak a tenger mélyén

Magalie L'Abbé / Getty Images
Magalie L'Abbé / Getty Images

Két elsüllyedt templomot fedeztek fel Egyiptom partjainál Franck Goddio francia búvárrégész vezetésével – írja a The Jerusalem Post. Az egyik szentélyt Ámon egyiptomi isten, a másikat pedig Aphrodité görög istennő számára emelték.

A kutatók Thonisz-Héraklionnál folytattak vizsgálatot, az egykori kikötőváros romjai ma a tenger mélyén nyugszanak.

A lelőhelyet 2000-ben találták meg, de még mindig rengeteg a felfedeznivaló erre.

Az Ámon-templom a szakértők szerint az időszámítás előtti 2. században, egy kataklizmikus esemény során omlott össze. A tengerszint emelkedése és földrengések, valamint szökőárak hatására a korábbi Nílus-delta egy 110 négyzetkilométeres része teljesen víz alá került, magával ragadva Thonisz-Hérakliont is.

A kutatók szerint a szentélybe azért jártak a fáraók, hogy az ókori egyiptomi panteon legfőbb istenétől megkapják az egyetemes királyi hatalmukat jelképező címeket. A szakértők a templom kincstárának értékeit, köztük rituális, ezüstből készült eszközöket, arany ékszereket és alabástromedényeket is megtaláltak. „Rendkívül megható felfedezni ilyen finom tárgyakat, amelyek a kataklizma erőszakossága és ereje ellenére sértetlenül megmaradtak” – mondta Goddio, az Európai Víz Alatti Régészeti Intézet elnöke.

Tárgyakat, így bronz- és kerámiaszobrokat Aphrodité szentélyénél is feltártak. Thonisz-Héraklion kulcsfontosságú város volt a Földközi-tenger partján, ahová görögöket is beengedtek, a szentély felfedezése pedig azt mutatja, hogy az ideérkezők a városban saját isteneiket tisztelhették.

A kutatók görög zsoldosoktól származó fegyverekre is bukkantak. A katonák a birodalmat védték a Nílus kanópuszi ágának kapujánál.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik