Tudomány zöldövezet

A kétéltűek közel felét kihalás fenyegeti

ARNO BURGI / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
ARNO BURGI / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Az éghajlatváltozás, betegségek és az élőhelyek elpusztítása miatt kihalás fenyegeti a világ kétéltűinek 41 százalékát – írja az MTI egy természetvédők által szerdán nyilvánosságra hozott jelentés alapján.

A több mint ezer természetvédő közreműködésével készült, nyolcezer kétéltű faj példányait vizsgáló dokumentumból kiderül: az éghajlatváltozás és az emberi tevékenység során felborult a Föld természeti egyensúlya, melynek legnagyobb vesztesei a növény- és állatvilág. A gerincesek közül a kétéltűek helyzete a legsúlyosabb – őket követik az emlősök 28 százalékos, a hüllők 21 százalékos és a madarak 13 százalékos veszélyeztetettségi aránnyal.

A kétéltűek különösen érzékenyek a környezetük változásaira, részben azért is, mert a bőrükön keresztül lélegeznek. A természetes élőhelyek megszűnése a veszélyeztetett kétéltű fajok 93 százalékát érinti, de egyre nagyobb arányban kerülnek veszélybe betegségek és az éghajlatváltozás miatt.

Az is a probléma része, hogy „a védett területek azonosítását és a természetvédelmi tervezést a legtöbb esetben az emlősök és a madarak igényeihez illesztik” – mutatott rá Jennifer Luedtke, a Nature folyóiratban megjelent tanulmány szerzője, a texasi székhelyű Re:wild nevű nonprofit szervezet természetvédője, a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) kétéltűekkel foglalkozó szakértő csoport vörös listájának helyettes irányítója.

A veszélyeztetett kétéltű fajok nagyobb populációi a Karib-tenger szigetein, Mexikóban, Közép-Amerikában, az Andok trópusi területein, Indiában, Srí Lankán, Kamerunban, Nigériában és Madagaszkáron találhatók.

Kapcsolódó
Eltűnhetnek a világ legnagyobb virágai
Az óriási bűzvirágok számos faját fenyegeti a kihalás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik