Tudomány zöldövezet

Forróság és aszály pusztítja Amazónia állatait

MICHAEL DANTAS / AFP
MICHAEL DANTAS / AFP

Több mint száz delfin és halak ezrei hullottak el Amazónia brazíliai részén az elmúlt héten a régiót sújtó hőség és szárazság miatt – írja az Independent. A térségben az elkövetkező időszakban kitart a forróság, a szakértők szerint további példányok pusztulhatnak el.

A brazil tudományos, technológiai és innovációs minisztérium alá tartozó Mamirauá Intézet kutatói hétfőn újabb két egyedet találtak a Tefé-tó vidékén. A terület kulcsfontosságú az emlősök és a halak számára.

A szakértők úgy gondolják, valószínűleg a magas vízhőmérséklet áll a jelenség hátterében.

A Tefé-tó régiójában múlt héten 39 Celsius-fok feletti forróságot is mértek. A tömeges pusztulás pontos okait a helyszínen vizsgálják. Miriam Marmontel, a Mamirauá Intézet munkatársa szerint a tóvidéken 900 amazonasi folyamidelfin és 500 parti delfin él, egy hét alatt az állomány 5, illetve 10 százaléka veszhetett el.

Az apadó vizek a környék elszegényedett közösségeit is veszélyeztetik. Wilson Lima, Amazonas állami kormányzója múlt pénteken vészhelyzetet hirdetett. Nicson Marreira, a 60 ezres Tefé polgármestere szerint kormánya nem tud közvetlenül élelmiszert szállítani néhány elszigetelt közösséghez a folyók kiszáradása miatt.

Mint Ayan Fleischmann, a Mamirauá Intézet térinformatikai koordinátora elmondta, múlt vasárnapra a vízhőmérséklet a pénteki 32 Celsius-fokról 38-ra nőtt az érintett térségben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik