Tudomány zöldövezet

Albínó óriáskígyó tart rettegésben egy amerikai települést

Natalya Vilman / Getty Images
Natalya Vilman / Getty Images

Egy 4 méter hosszú albínó pitont keresnek a szakértők egy oklahomai település környékén – írja a USA Today. A példány hónapok óta rettegésben tartja a lakókat, a ragadozó már több macskát és egyéb állatot is elfogyasztott.

A kígyó a Burntwood Mobile Home Park nevű, lakóautók és mobilotthonok számára fenntartott területnél garázdálkodik. Az egyed nagyjából öt hónapja bukkant fel, legutóbb múlt pénteken látták.

Trevor Bounds, a Red Beard Wildlife Control vállalat munkatársa szerint a piton oposszumokat, méretes patkányokat macskákat ejt el. A szakértőt azzal bízták meg, hogy kutassa fel a példányt, és távolítsa el a területről.

Bounds albínó kockás pitonként azonosította az egyedet, a Délkelet-Ázsiában honos faj népszerű az egzotikus állatokat tartók körében. A példányok komoly odafigyelést igényelnek, ezért előfordul, hogy gazdáik rájuk unnak, és elengedik őket, a faj ráadásul meglehetősen ügyes a szökésben.

Az elszabadult kígyók komoly károkat okozhatnak a helyi élővilágnak. A kockás pitonok opportunisták, gyakorlatilag bármit megesznek, amit csak képesek elejteni. Nincs mérgük, ehelyett szorításukkal végeznek zsákmányaikkal.

Azt nem tudni, hogy az Oklahomában kóborló egyed pontosan honnan származik.

A szemtanúk szerint az állat a nyár eleje óta kétszeresére nőtt, a környékről pedig kezdenek eltűnni a macskák.

A helyiek amiatt is aggódnak, mert a lakópark közelében egy általános iskola található, amelyet nem véd kerítés.

Múlt héten Bounds kihelyezett hőkamerákkal figyelte meg a kígyót. Kiderült, hogy az egyik ház alá fészkelte be magát, ahol a szakember utóbb több állattetemet is felfedezett. Bounds szerint a piton egykor békés házi kedvenc lehetett, de macskákkal való küzdelmek miatt mára agresszívvá válhatott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik