Tudomány

Ismét magyar kutató, Krausz Ferenc kap Nobel-díjat

Kovács Tamás / MTI
Kovács Tamás / MTI
A német egyetemeken dolgozó kutató megosztottan kapta meg a fizikai Nobel-díjat.

Az orvosi Nobel-díj hétfői kihirdetése után kedden a fizikai Nobel-díj következett, és a bizottság részben ismét egy magyar tudóst jutalmazott az elismeréssel.

Az egyesült államokbeli Ohio Egyetem kutatója, Pierre Agostini, és a svéd Lund Egyetem kutatója, Anne L’Hullilier mellett Krausz Ferencet, a Max Planck Kvantumoptikai Intézet és a müncheni Lajos–Miksa Egyetem (Ludwig-Maximilian-Universität) kutatóját díjazták.

A díjat az attoszekundumos fizikával, vagyis a másodperc milliárdszor milliárdod része alatti történéseket vizsgáló fizikai kutatásokkal érdemelték ki. A kitüntetettek 11 millió svéd koronán (368 millió forintnyi összegen) osztoznak. A díjat hagyományosan december 10-én, az elismerést alapító Alfred Nobel halálának évfordulóján adják át.

Niklas Elmehed / The Royal Swedish Academy of Sciences

Mit lehet tudni Krausz Ferencről?

A Magyar Tudományos Akadémia honlapja szerint Krausz Ferenc móri születésű magyar fizikus, aki 1985-ben párhuzamosan szerzett villamosmérnöki oklevelet a Műegyetemen és fizikusi diplomát az ELTE TTK-n. Kutatómunkáját a BME Fizikai Intézetében kezdte Bakos József irányítása alatt a lézerfizika területén.

Doktori fokozatát már a Bécsi Műszaki Egyetemen szerezte 1991-ben, ahol később docensként majd professzorként is dolgozott. 2003-ban a németországi Garchingban található Max Planck Kvantumoptikai Intézet igazgatójává nevezték ki, emellett 2004 óta a müncheni Lajos–Miksa Egyetem Kísérleti Fizika Tanszékének vezetője.

Miről szól a kutatás?

Már az 1990-es évek elején a magyar származású fizikus érdeklődésének középpontjába került a térben és időben egyre kisebb méretek vizsgálata ultrarövid időtartamú fényimpulzusok felhasználásával. Ezt az akkoriban robbanásszerű fejlődésnek induló femtoszekundumos lézertechnológia tette lehetővé, amelynek tökéletesítésében Krausz Ferenc is úttörő szerepet vállalt az SZFKI (a mai Wigner FK) lézerfizikus kutatóival szoros együttműködésben.

A kutatómunka eredményeként a világon az első attoszekundumos fényimpulzusokat Krausz Ferenc csoportja állította elő és mérte meg a 2000-es évek elején.

Ezzel Krausz professzor először végezhetett valós idejű megfigyeléseket az elektronok mozgásáról atomi léptékben. Azóta az általa kidolgozott technikát felhasználták számos atom- és molekulafizikai folyamat, például a fotoionizáció időfüggésének vizsgálatában. Krausz Ferenc úttörő kísérleti munkásságának eredményeit világszerte több kutatóintézetben hasznosítják, többek között a szegedi ELI-ALPS Kutatóintézetben is.

Krausz Ferenc legújabb munkájában az ultragyors méréstechnika orvosi-diagnosztikai alkalmazását vizsgálja. Csoportjával a femtoszekundumos és attoszekundumos technológiát használja vérminták elemzésére, illetve az összetételükben bekövetkező apró változások kimutatására.

A csoport azt vizsgálja, hogy ezek a változások elég specifikusak-e ahhoz, hogy lehetővé tegyék a daganatos betegségek egyértelmű diagnosztizálását azok kezdeti szakaszában. A kutatás klinikai és laboratóriumi része jelentős részben a magyarországi Center for Molecular Fingerprinting kutatóközpontban valósul meg.

Krausz Ferencet 2002-ben Wittgenstein-díjjal, 2006-ban Leibniz-díjjal tüntették ki. 2013-ban nemzetközi Fejszál király-díjat kapott az attofizika területén végzett kutatásaiért. 2013-ban az atomfizika területén végzett kutatásaiért a rangos német tudományos kitüntetéssel, a Otto Hahn-díjjal ismerték el. 2022-ben Fizikai Wolf-díjat kapott az ultragyors lézertudományok és attoszekundumos fizikai tudományok területén végzett úttörő munkájáért.

Krausz Ferencet az elmúlt években többször emlegették már a Nobel-díj várományosai között, így 2015-ben.

Kapcsolódó
Karikó Katalin kapja az orvosi Nobel-díjat
Karikó és társa a Covid-19 elleni mRNS-vakcinákkal kapcsolatos munkájukkal érdemelték ki az elismerést.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik