Tudomány
Budapest, 2010. december 16.
Krausz Ferenc kísérleti fizikus, az MTA külsõ tagja, a Max Planck Kvantumoptikai Intézet igazgatója átveszi az In memoriam Gábor Dénes-díjat Pálinkás Józseftõl, a Magyar Tudományos Akadémia elnökétõl (j) a Parlament Felsõházi termében. Hét tudós részesült hazai Gábor Dénes-díjban.
MTI Fotó: Kovács Tamás

Magyar tudósé lehet ma a fizikai Nobel-díj

24.hu
24.hu

hírmunkás. 2015. 10. 06. 06:39

Krausz Ferenc, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja, a müncheni Ludwig-Maximilians Egyetem kutatója, a németországi Max Planck Kvantumoptikai Intézet igazgatója is esélyes az idei fizikai Nobel-díjra a Thomson Reuters szerint, amely minden évben megpróbálja előre jelezni a Nobel-díjasokat.

A Thomson Reuters médiacsoport elemzői 2002 óta minden évben elkészítik előrejelzésüket annak alapján, hogy milyen gyakran idézik és használják fel újabb kutatások kiindulópontjaként egy-egy tudós publikációit és azt is figyelembe veszi, hogy az adott évben mely tudományterületek állnak a tudományos közösség érdeklődésének középpontjában.

2015-ös elemzésük alapján a fizikai Nobel-díjra Krausz Ferenc magyar fizikus együtt esélyes a kanadai Paul Corkummal az attoszekundumos fizikával, vagyis a másodperc milliárdszor milliárdod része alatti történéseket vizsgáló fizikai kutatásaik alapján.

Az attoszekundumos fizikával jól vizsgálható az elektronok viselkedése, így hozzásegíthet a molekulák szerkezetváltozásainak értelmezéséhez. Az itt kapott eredmények révén új orvosi képalkotó eljárások születhetnek, és a molekuláris szerkezetváltozások jobb megértése a gyógyszerfejlesztésben is jelentős előrelépést hozhat.

A Thomson Reuters mellett a Science Watch is az esélyesek között hozza a magyar tudóst, a témák felkapottsága és az idézettségi index alapján. A Science Watch listáján is holtversenyben első Krausz mellett Paul B. Corkum kanadai kutató, mindketten az attofizika kifejlesztéséért érdemelnék meg a díjat.

A fizikai Nobel-díjra további esélyesnek tartják még a Coloradói Egyetemen dolgozó Deborah Jint az ultrahideg gázok felfedezéséért és az Atlantai Műszaki Egyetem munkatársát, Zhong Lin Wangot az úgynevezett piezotronika felfedezéséért. A Thomson Reuters eddigi előrejelzései meglehetősen pontosak voltak: az utóbbi tizenhárom évben kiosztott 52 tudományos Nobel-díjból 21-et eltalált.

A fizikai Nobel-díj nyertesét vagy nyerteseit október 6-án hozzák nyilvánosságra, az elismeréseket mint minden évben, december 10-én adják át az alapító Alfred Nobel halálának évfordulóján. A tudományos díjjal nyolcmillió svéd korona jár.

A mai Nobel-átadóról is beszámolunk, ahogy tettük azt hétfőn is, amikor az orvosi elismeréseket adták át. A 2015-ös orvosi Nobel-díjat megosztva kapta William C. Campbell ír, Sathorsi Omura japán és Youyou Tu kínai tudós.

A fenti képen Krausz Ferenc (balra) átveszi az In memoriam Gábor Dénes-díjat Pálinkás Józseftől, a Magyar Tudományos Akadémia akkori elnökétől a Parlament Felsőházi termében, még 2010-ben.

Kép: MTI / Kovács Tamás

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.