Tudomány zöldövezet

Rejtélyes állatfajt fedeztek fel Kínában

rustyfox / Getty Images
rustyfox / Getty Images

Új tobzoskafajt fedeztek fel kutatók pikkelyekből kinyert genetikai minták alapján Kínában – írja az MTI.

A kínai Jünnan tartományban és Hongkongban lefoglalt, csempészett tobzoskapikkelyek molekuláris vizsgálata révén felfedezett új faj a rejtélyes ázsiai tobzoska, azaz latinul a Manis mysteria nevet kapta.

A kutatás eredményét nemrég publikálták a Proceedings of the National Academy of Sciences című tudományos folyóiratban. A felfedezés jelentőségét kiemeli, hogy legutóbb több mint száz éve fedeztek fel új fajt a tobzoskafélék között, a fülöp-szigeteki tobzoskát.

Az emlősök osztályához tartozó tobzoskák a legkeresettebb állatok az illegális kereskedelemben. A hangyákkal, termeszekkel táplálkozó állat pikkelye keratinból, az emberi körmöt is alkotó anyagból áll, és a hagyományos kínai gyógyászatban igen nagy a kereslet iránta. A tobzoskahús pedig luxuscsemegének számít a kínai és más ázsiai országok gasztronómiájában.

A tobzoska mind a nyolc faja – négy afrikai és négy ázsiai – szerepel a veszélyeztetett fajok vörös listáján, közülük hármat a súlyosan veszélyeztetettek közzé soroltak a szakemberek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik