Tudomány zöldövezet

Ez a parazita a műanyagot is képes átfúrni

VICTOR de SCHWANBERG/SCIENCE PHOTO LIBRARY / Getty Images
VICTOR de SCHWANBERG/SCIENCE PHOTO LIBRARY / Getty Images

Matvej Nikelsparg, a Szaratovi Állami Egyetem hallgatója és oktatói egy, a közelmúltban megjelent tanulmányban egy különleges parazita darazsat mutatnak be – írja a The New York Times. A faj egy, a potrohából kiálló szerv segítségével a műanyag Petri-csészén is képes átfúrni. A kutatók által megfigyelt példányok nemcsak átütötték a műanyagot, hanem a túlsó oldalon petéket is leraktak, amelyekből később egészséges egyedek fejlődtek ki.

Az érintett faj az Eupelmus messene. Az állat az emberre ártalmatlan, a rizsszemnél is kisebb egyedek azzal a bizonyos szervvel, a petecsővel fúrják be magukat a növényeken található gubókba. A rovar célpontjai más darazsak fejlődő lárvái.

Nikelsparg otthoni körülmények között azt vizsgálta, hogy mi történik, ha több példányra egyetlen gazdaszervezet jut. Ehhez 12 nőstényt és egy lárvát tett egy Petri-csészébe, a darazsak pedig rövidesen komoly küzdelembe kezdtek, hogy hozzáférjenek a lárvához.

Az egyik egyed azonban úgy döntött, távol marad a harctól, ehelyett az edény polisztirolból készült falát vette célba.

Nikelshparg a megfigyelést jelentette mentorainak, akikkel aztán újabb kísérletbe kezdtek.

A vizsgált 56 darázsból nyolc mutatott hasonló viselkedést, közülük három annak ellenére fúrta át a műanyagot, hogy hozzáférhető volt a gazdatest. Az átlyukasztás több mint két órát is igénybe vehetett, a rovarok esetenként szünetet is tartottak. Egy olyan példány is akadt, amely öt lyukat is kialakított.

A fajnak egyszerűbb a növényeket átfúrnia, mint a műanyagot, ezért a jelenség meglepő. Ahhoz, hogy lyukat üthessenek, az állatoknak lefelé kellett nyomniuk petecsövüket, miközben mindkét irányba forgatták azt. Miután a nőstények lerakták a petéket, ritmikus, éles mozdulatokat végeztek felfele, hogy kiszabaduljanak.

A friss eredmények arról árulkodnak, hogy az Eupelmus messene meglehetősen rugalmas viselkedésű. Érdekes módon 14 másik rokonfajnál nem dokumentáltak műanyagfúrást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik