Tudomány zöldövezet

Szörnyű erekciót okoz ennek a póknak a csípése

TacioPhilip / Getty Images
TacioPhilip / Getty Images

Pókméreg felhasználásával fejlesztenek merevedési zavarok elleni gyógyszert – írja az IFLScience. Brazil szakértőknek már sikerült elkészíteniük a kulcsfontosságú molekula szintetikus változatát, a következő cél az, hogy embereken is kipróbálják az anyagot.

A méreg a brazil vándorpóké (Phoneutria nigriventer), amelynek csípése számos tünetet, köztük erős fájdalmat, remegést, görcsöket, izzadást, gyengeséget és pulzusszám-változást okozhat. Egyes esetekben a méreg akár halálos is lehet.

Férfiaknál a csípés priapizmust is kiválthat: ez a pénisz kóros, a szexuális ingerektől független, akár órákig kitartó merevedése.

Az állapot kifejezetten kellemetlen, fájdalmas lehet, és károsíthatja a péniszt.

A nemkívánatos erekcióért felelős bioaktív vegyületet már korábban azonosították, ez a BZ371A nevű peptid, amelyet laboratóriumban szintetizáltak is. A brazíliai Minas Gerais-i Szövetségi Egyetem munkatársai az egereken végzett előzetes tesztek elvégzése után azt remélik, hogy a vegyületet II. fázisú klinikai vizsgálatokban is kipróbálhatják merevedési zavaroktól szenvedő páciensek bevonásával.

A vegyületet helyi kezeléssel, a péniszbe dörzsölve használnák, így indítva be a vér áramlását, ami a pókméreg mellékhatása nélkül idéz elő merevedést. „Az eddigi tesztek azt mutatták, hogy a vegyület minimális mennyiségű alkalmazással és mérgezés nélkül működik, mivel gyakorlatilag nem mutatható ki a véráramban” – mondta Maria Elena de Lima, a csapat tagja.

Mint hozzátette, a készítmény nagy előnye, hogy a helyi hatású gyógyszerek engedélyeztetése általában viszonylag gyors. A vegyületről ráadásul már bebizonyították, hogy nagy dózisban beadva sem okoz észlelhető mellékhatást.

A trópusi területek egyébként tele vannak még kiaknázatlan bioaktív anyagokkal, amelyeket gyógyszerként hasznosíthatnának. A természet pusztítása sajnos ezeket a potenciálisan értékes vegyületeket is veszélybe sodorja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik