Tudomány

Átadták az idei Ignobel-díjakat

Tom Werner / Getty Images
Tom Werner / Getty Images

Bemutatták az idei Ignobel-díjak nyerteseit – írja a The Guardian. Az elismerés a Nobel-díj paródiája, amelyet olyan szakembereknek ítélnek oda, akik furcsa, látszólag értelmetlen vagy vicces eredményeket értek el munkájuk során. Az igazi Nobel-díjasokat jövő hónapban jelentik be.

Az Annals of Improbable Research című magazin által szervezett csütörtöki online ceremónián valódi Nobel-díjasok adtak át a tíz, pdf formátumú, kinyomtatható díjat. A 2023-as eseményen hét, víz tematikájú dal premierje is elhangzott, valamint neves kutatók mindössze 24 másodpercben, majd hét szóban magyarázták el kutatási területüket. Idén többek között döglött pókokból készült markolókért ítélték oda az „elismerést”.

Az idei nyertesek egy-egy 10 billió dolláros zimbabwei bankjegyet is kaptak.

Mérnöki kategóriában az amerikai Rice Egyetem Te Faye Yap és Daniel Preston által vezetett csapata nyert a már említett pókos vizsgálattal. A kutatásról itt írtunk bővebben.

A többi díjazott között volt Jan Zalasiewicz a Southamptoni Egyetemről, aki a kémiai és geológiai Ignobel-díjat nyerte el annak magyarázatáért, hogy miért szeretik sokan a tudósok közül a köveket nyalogatni. A szokás hátterében az áll, hogy a nedves felületeken jobban látszódnak az ásványi részecskék.

A táplálkozás tematikájú díjat Mijasita Homei, a Meidzsi Egyetem munkatársa és Nakamura Hiromi, a Tokiói Egyetem szakértője kapta. A páros elektromos evőpálcikákat és szívószálakat hozott létre, az elektromos ingerléssel az ételek és italok ízét módosítják.

A közegészségügyi kategóriában egy okosvécé megalkotói nyertek: a rendszer különböző technológiákkal, így az anális ujjlenyomat elemzésével mutatja ki a betegségekre utaló jeleket. Az orvostudományi díjat azok a kutatók kapták, akik holttestek segítségével mérték fel, hogy az egyén orrlyukaiban ugyanannyi szőrszál található-e.

A kommunikációs díjat azoknak ítélték oda, akik a visszafelé beszélésben jártas embereket vizsgálták. Az irodalmi kategóriában az a szakértő nyert, aki a „jamais vu” jelenségét tanulmányozta, ennek lényege, hogy amikor ugyanazt a szót többször leírják, az furcsa érzetet kelt.

A fizikai díjat azok a kutatók kapták, akik felfedezték, hogy Spanyolországban, a galíciai partoknál éjszakánként ívásra összegyűlő szardellák szexuális aktivitása kis, az óceáni vízrétegeket összekeverő örvényeket hozhat létre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik