Tudomány

Az élet jeleire bukkantak egy távoli bolygón

ESA / Hubble, M. Kornmesser
ESA / Hubble, M. Kornmesser

Szén alapú molekulákra és az élet jelenlétének potenciális bizonyítékaira bukkant a James Webb űrtávcső egy Naprendszeren kívüli bolygón – írja a Space.com. A K2–18 b jelű exobolygót régóta úgy tartják számon a csillagászok, mint a Földön kívüli élet egyik lehetséges helyszínét, ugyanis korábban a Hubble űrtávcsővel végzett kutatások azt mutatták, hogy felszínén folyékony vízből álló óceánok lehetnek.

Ez a planéta két-háromszor nagyobb a Földnél, csillaga lakható zónájában kering és mintegy 120 fényévre található a Naprendszertől. A James Webb űrteleszkóp friss kutatásai szén-dioxid és metán nyomait mutatták ki az égitest légkörében ammónia jelenléte nélkül, ami arra enged következtetni, hogy vízből álló óceán található rajta, és hidrogénben gazdag az atmoszférája. Az ilyen típusú objektumokat a szakértők hiceán bolygóknak nevezik.

Ami még érdekesebb, hogy a James Webb dimetil-szulfidot is észlelt a K2–18 b légkörében, amelyet a Földön kizárólag élőlények, főleg fitoplankton hoz létre.

A kutatók egyelőre nem tulajdonítanak túl nagy jelentőséget a felfedezésnek, arra várnak, hogy a későbbi megfigyelések igazolják, a dimetil-szulfid valóban nagy mértékben jelen van az atmoszférában. Mivel hasonló méretekkel és tulajdonságokkal rendelkező bolygó nem található a Naprendszerben, az ilyen fajta planéták valódi rejtélynek számítanak a csillagászok számára.

Kapcsolódó
Lakható lehet ez a vulkánokkal borított bolygó
A NASA szerint az újonnan felfedezett idegen égitesten kialakulhatott légkor és víz is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik