Tech

Tatuin-szerű bolygóra bukkantak

MARK GARLICK/SCIENCE PHOTO LIBRARY / Getty Images
MARK GARLICK/SCIENCE PHOTO LIBRARY / Getty Images

Egy friss tanulmányban a szerzők egy, a Star Wars univerzumából ismert Tatuinhoz hasonló exobolygót mutatnak be – írja a Space.com. Az égitest rendszerében két csillag is található.

A kettőscsillagok meglehetősen gyakoriak, a Tejútrendszerben a Nap-szerű objektumok mintegy felének van párja. Eddig azonban csupán 14 olyan bolygót találtak, amely kettőscsillag körül kering, az első ilyen, cirkumbináris égitestet 2011-ben, a Kepler űrtávcsővel észlelték.

Egészen mostanáig csak egyetlen bináris rendszert ismertek, amelyben egynél több bolygó fekszik, ez az 5000 fényévre található Kepler-47. Matthew Standing, az Open University in England munkatársa és kollégái ezúttal az 1320 fényévre elhelyezkedő TOI-1338-t figyelték meg, a helyi csillagpárnál 2020-ban detektált a NASA TESS űreszköze egy bolygót, ez a TOI-1338b.

A szakértők ezúttal a VLT földi teleszkóppal próbálták megmérni az égitest tömegét. Nem jártak sikerrel, viszont sikerült megtalálniuk egy újabb bolygót.

Az eddig felfedezett több mint 5200 exobolygó közül csak 15 cirkumbináris bolygó ismert, ezért izgalmas az exobolygó-tudomány ezen feltörekvő ágának részese lenni

– mondta Standing.

A felfedezéshez szükséges adatokat a Binaries Escorted By Orbiting Planets projekt keretében gyűjtötték, az új égitest így a BEBOP-1c jelölést kapta. Az objektum egy gázóriás, amely 65 földtömegű – típusát tekintve tehát merőben eltér Tatuintól, amely egy képzeletbeli kőzetbolygó. Az égitest 215 nap alatt kerüli meg csillagait, míg a TOI-1338b 95 nap alatt.

A BEBOP-1c-t a radiális sebesség mérésével mutatták ki, eddig cirkumbináris bolygókat csak a tranzit módszer segítségével fedeztek fel. A kutatók abban bíznak, hogy idővel újabb égitestet találhatnak a rendszerben, és a helyi bolygók légköri összetételét is elemezhetik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik