Tudomány

Lakható lehet ez a vulkánokkal borított bolygó

NASA’s Goddard Space Flight Center / Chris Smith (KRBwyle)
NASA’s Goddard Space Flight Center / Chris Smith (KRBwyle)

Föld nagyságú bolygót fedeztek fel a naprendszerünkön kívül, amelyet vulkánok boríthatnak – olvasható a NASA weboldalán. Az LP 791-18 d nevű exobolygón olyan erős lehet a vulkanizmus, mint a Jupiter Io nevű holdján, amely a Naprendszer legerősebb vulkáni aktivitással rendelkező égiteste.

Az LP 791-18 d egy tőlünk 90 fényévre található vörös törpe csillag körül kering, éppen a lakható övezeten belül. A lakható övezet egy csillagrendszer azon területe, amelyben az általunk ismert életnek van esélye kialakulni.

Az idegen égitest kötött tengelyforgású, ami azt jelenti, hogy tengelyforgásának időtartama pontosan megegyezik a keringési idejével, így mindig ugyanaz az oldala néz a csillaga felé. Így a bolygó egyik oldalán mindig nappal, a másikon pedig állandóan éjszaka van.

A szakértők szerint a nappali oldalon túl nagy a hőmérséklet ahhoz, hogy víz létezhessen rajta. Az erős vulkáni tevékenység viszont feltehetőleg az egész égitesten jelen van, ez pedig elegendő lehet ahhoz, hogy légkörrel rendelkezzen. Ha az idegen bolygónak valóban van légköre, akkor az éjjeli oldalán létezhet víz.

Az LP 791-18 d erős vulkáni aktivitását az okozza, hogy keringési ciklusának egy pontján rendkívül közel halad el a vele szomszédos, nála nagyobb bolygóhoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik