Tudomány

Ősi minikoalát találtak Ausztráliában

Chen Jimin / cnsphoto / Imaginechina / AFP
Chen Jimin / cnsphoto / Imaginechina / AFP

A Flinders Egyetem kutatói 25 millió éves fogakat találtak Ausztrália északi részén, Alice Springstől mintegy száz kilométerre délre. Megállapították, hogy egy korábban nem ismert faj maradványai, amely a Lumakoala blackae nevet kapta.

Számítógépes elemzéssel derítették ki, hogy a Lumakoala a koalák családjához tartozik vagy közeli rokonuk, de hasonlít más, korábbi erszényesekre, köztük a Thylacotingára és Chulpasiára, amelyek 55 millió éves megkövesedett maradványait Északkelet-Ausztráliában találták meg.

Az állat testsúlya 2,5 kilogramm volt – a mai koalák 15 kilogrammot is nyomnak –, és túlnyomórészt puha levelekkel táplálkozott.

A felfedezés segíthet kitölteni a koalák evolúciójával kapcsolatban azt a 30 millió évnyi szakaszt, amelyről eddig nem sokat tudtak. Korábban azt feltételezték, hogy a rejtélyes Thylacotinga és Chulpasia közeli rokonságban állhat a dél-amerikai erszényesekkel, de a Lumakoala felfedezése arra utal, hogy inkább az olyan ausztrál növényevő erszényesek korai rokonai lehettek, mint a koalák, a vombatok, a kenguruk és az oposszumok.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik