Tudomány zöldövezet

Videó: bálnák próbáltak megmenteni egy fókát a ragadozóktól

Ron Sanford / Getty Images
Ron Sanford / Getty Images

Videóra vették, amint egy hosszúszárnyú bálna próbálja megakadályozni, hogy kardszárnyú delfinek vadásszanak le egy fókát – írja a National Geographic. Bertie Gregory és stábja az antarktiszi Adelaide-szigetnél kapták lencsevégre a különleges eseményt, ahová azért utaztak el, hogy megfigyeljék a különleges B1 nevű kardszárnyúdelfin-populációt.

Ez a mindössze 100 példányból álló populáció arról ismert, hogy egyedi módszert alkalmaznak az élelemszerzéshez: hullámokat keltenek, amelyekkel lelökik a fókákat a jégtáblákról. A kutatók éppen egy ilyen vadászatot rögzítettek, amikor váratlan dolog történt.

Miután a ragadozók perceken keresztül fárasztották a vízbe esett fókát, hirtelen két hosszúszárnyú bálna tűnt fel, akik megpróbálták megzavarni a kardszárnyúak zsákmányszerzését.

A kardszárnyú delfinek esetenként a hosszúszárnyú bálnák borjait is elejtik, a tudósok úgy vélik, ezért lépnek fel velük szemben ellenségesen, és megpróbálják megakadályozni a vadászatukat, amikor csak tudják.

Ebben az esetben a bálnák túl későn érkeztek, így már nem tudták megmenteni a fókát, de a szakértők szerint egyértelmű, hogy azzal a céllal úsztak a kardszárnyúak közé, hogy megvédjék a prédát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik