Tudomány

Ez a cápa már élt, amikor visszafoglaltuk a törököktől Budát

GHISLAIN BARDOUT / Under The Pole / AFP
GHISLAIN BARDOUT / Under The Pole / AFP

Még a biológusok is megdöbbentek, amikor természetes élőhelyétől több ezer kilométerre találtak meg egy rejtélyes cápát – írja a Science Alert. A szóban forgó egyed egy grönlandi cápa volt, amelyre meglepetésre a Karib-tengerben bukkantak rá.

A kutatók Belize partjainál tigriscápákat jelöltek meg, amikor összetalálkoztak a cápával. Az egyik kutató, Hector Daniel Martinez szerint a példány nagyon öregnek tűnt. Kezdetben a tudósok arra gyanakodtak, hogy egy hatkopoltyús szürkecápát, egy mélytengeri ragadozót találtak, de miután lefényképezték a ritkán látott állatot, biztossá vált az állat faja.

A grönlandi cápák a leghosszabb életű gerincesek a Földön, szakértők szerint 250-500 évig is élhetnek.

A cápák több ezer méter mélyen a víz alatt, koromsötétben élnek, ritkán látják vagy fotózzák őket. A víz mélyén lassan nőnek, emellett pedig a mozgásuk és az öregedésük is lassú, ami alapvető alkalmazkodásnak tűnik a tápanyagszegény mélytengeri vízekhez. További furcsaság, hogy egy 2016-os tanulmány szerint a grönlandi cápák csak 134 éves korukban lesznek ivarérettek.

A grönlandi cápákat dögevőnek mondják, ugyanis mindent megesznek, legyen az élő vagy halott hal, fóka, jegesmedve, vagy bálna. Némelyikük akár 7 méter hosszúra is megnőhet, súlyuk pedig elérheti az 1 200 kilogrammot is. Mindezt annak ellenére, hogy évente maximum 1 centimétert nőnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik