Tudomány zöldövezet

Kilőtték a híres medvét, keresik az elárvult bocsait

LuCaAr / Getty Images
LuCaAr / Getty Images

Olasz politikusok és természetvédők is elítélték egy veszélyeztetett barna medve kilövését – írja a The Guardian. A nőstény két, elárvult bocsát jelenleg is keresik.

Amarena a közép-olaszországi Abruzzo Nemzeti Park egyik legnépszerűbb lakója volt. Az állatot egy helyi férfi ölte meg, az 56 éves gyanúsított a rendőrségnek azt mondta, félelmében lőtt, miután a medve behatolt birtokára. Az eset San Benedetto dei Marsiban történt, a parkon kívül.

A védett területen mintegy 60 barna medve él. A park illetékesei szerint semmi sem indokolta Amarena megölését, hiszen korábban nem okozott problémát. Gilberto Pichetto olasz környezetvédelmi miniszter és természetvédelmi csoportok megdöbbenésüknek adtak hangot. Pichetto szerint a bocsok védelme prioritást élvez, és a minisztérium mindent megtesz, hogy a kicsik szabadok maradhassanak.

Az ügyészség már vizsgálja, hogy miként lehetne vádat emelni. A rendőrség a nyomozás részeként lefoglalta a legálisan tartott puskát.

Egyelőre nem tudni, hol vannak a nőstény bocsai, az állatokat már drónokkal is keresik.

A WWF Italia szerint a kicsik még nem önellátóak, ezért nagy veszélyben vannak.

A régióban appennini barna medvék élnek. Ezen alfaj csak az Appenninek középső részén fordul elő, és súlypsan veszélyeztetett.

Amarena igen népszerű volt a helyiek körében, neve fekete cseresznyét jelent, ami egyik kedvenc eledelére utal. A példány volt az anyja annak az idén elgázolt medvének, amely sütilopásai miatt vált ismertté. A nőstény pusztulása súlyos veszteség az alfaj számára, a WWF Italia polgári peres eljárást kezdeményezne az állatot kilövő férfivel szemben.

Olaszországban a medvekérdés az utóbbi időkben komoly közéleti témává nőtte ki magát. Tavasszal egy állat az ország északi részén marcangolt szét egy futót. Az egyedet befogták, ám állatvédők nyomására egyelőre nem végeztek vele, ügyében bírósági tárgyalást fognak tartani.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik