Tudomány zöldövezet

Medvék szálltak meg egy elhagyott várost

Mike R Turner / Getty Images
Mike R Turner / Getty Images

Medvék szálltak meg egy, a kanadai erdőtüzek miatt kiürített várost – írja a Live Science. Az állatokat az otthonokban és azok környékén hagyott hulladék vonzották a területre.

Yellowknife az Északnyugati területek nevű territóriumban, Kanada északi részén fekszik. A várost augusztus 16-án ürítették ki, miután a lángok 15 kilométerre megközelítették a települést. A mintegy 20 ezer fős lakosság 95 százalékát evakuálták, csak néhány kulcsfeladatot ellátó személy maradt.

Nagyjából egy héttel a kitelepítést követően szokatlanul nagy számban jelentek meg fekete medvék a környéken. Azóta az észlelések száma tovább nőtt, hivatalos adatot azonban nem közöltek.

Az állatok kertekbe, otthonokba jutnak be, feltúrják a hulladéklerakókat, az utcákon sétálnak, és még egy férfit is megkergettek.

A hátrahagyott szemét az emberek távollétében különösen könnyen hozzáférhető táplálékká vált a medvék számára, ezért jelentek meg ilyen sokan a településen. Emellett a tűz is hozzájárulhatott a folyamathoz: a lángok miatt az állatok kiszorultak élőhelyük egy részéről.

A Yellowknife-ban megfigyelt medvék száma egyébként is ilyenkor szokott tetőzni. Augusztusban, a kiürítés előtt két példányt ki kellett lőni, mert veszélyt jelentettek a helyiekre.

A hatóságok normál esetben riasztó anyagok és gumilövedékek segítségével próbálják elijeszteni az egyedeket, ősszel pedig befogják, illetve áttelepítik őket. A tüzek miatt idén a szabadon engedés nehezebb lesz, ezért több medvét altathatnak el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik