Tudomány zöldövezet

Pingvinfiókák ezrei fulladtak vízbe az Antarktiszon

Martin Ruegner / Getty Images
Martin Ruegner / Getty Images

Több ezer császárpingvin-fióka pusztult el az Antarktiszon egy tragikus eset következtében – írja a BBC. A fagyott tengervíz megolvadt és széttöredezett alattuk, mielőtt az úszáshoz szükséges, vízálló tollazat kifejlődött volna rajtuk.

A becslések szerint közel 10 ezer fióka fulladhatott vagy fagyhatott meg.

Az 2022 végén lezajlott esetről idén augusztus 24-én jelent meg tanulmány, a tragikus folyamatot műholdképek örökítették meg.

Copernicus / British Antarctic Survey

A szakértők szerint hasonló történések egyre gyakrabban fordulhatnak elő a jövőben, ahogy bolygónkon egyre melegebb lesz. A császárpingvinek a jéggé fagyott tengervízen költik ki tojásaikat, és nevelik fiókáikat, ha ez a jég hamarabb tűnik el, minthogy az utódok felcseperednek, nagy bajba kerülhetnek a pingvinpopulációk.

Egyes előrejelzések szerint, ha az emberiség nem csökkent az üvegházhatású gázok kibocsátásán, akkor a század végére akár a császárpingvin-kolóniák 90 százaléka is eltűnhet.

A császárpingvineket jelenleg a mérsékelten fenyegetett kategóriába sorolja a Természetvédelmi Világszövetség, de a szakértők szerint a felmelegedés miatt ideje lehet az eggyel súlyosabb, sebezhető kategóriába átsorolni őket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik