Tudomány zöldövezet

Egy fotó kedvéért ölhették meg a delfinborjút

DebbiLogan / Getty Images
DebbiLogan / Getty Images

Elpusztulhatott az a delfinborjú, amelyet egy Instagram-fotó kedvéért emelt fel egy floridai férfi – írja a Wbay. A felvétel már a hatóságok figyelmét is felkeltette.

Tengerbiológusok szerint pusztán a kép alapján nehéz megállapítani, hogy az állat életben volt-e a fotózáskor. Amennyiben az egyed ekkor már halott volt, nem sokkal korábban pusztulhatott el.

Dr. Quincy Gibson, az Észak-Floridai Egyetem delfinkutatási programjának munkatársa szerdán értesült az esetről. Egy Nassau megyei biológus egy egyévesnek tűnő, elhullott hím borjút jelentett be, éppen abban a térségben, ahonnan a képet feltöltötték.

Egy, a hatóságok által készített fotón a delfin felpuffadt, a szája pedig vérzik, ami Gibson szerint a bomlási folyamat része.  A szakértő a hátúszók hasonlósága miatt úgy véli, a felvételeken ugyanaz az egyed szerepel.

A közösségi oldalon a posztolót többen kritizálták, az állatot a kezében tartó férfi pedig kijelentette, hogy baleset történt, és a delfin már akkor halott volt, amikor megtalálta. Véleménye szerint az állat talán járulékos fogás lehetett, amely a parton kötött ki.

Gibson nagyon valószínűnek véli, hogy a példány az esetet követően pusztult el, hogy már előtte is halott volt, arra kicsi az esély.

A beszámolók, a felvétel és a képen szereplő személyek viselkedése alapján úgy tűnik, az állat a fotózáskor még élt.

Szakértők szerint ha a delfineket kiemelik a vízből, saját testük tömege összezúzhatja őket. Egy szövetségi védelmi törvény alapján tilos érintkezni az állatokkal, még ha el is pusztultak már.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik