Tudomány zöldövezet

Műanyagból készítettek szappant

Nicolas Garrat / Getty Images
Nicolas Garrat / Getty Images

Új módszert fedeztek fel amerikai tudósok, amellyel szappant készíthetnek régi műanyagokból – írja a The Guardian. A műanyag kémiai összetétele hasonló a zsírsavakéhoz, amik a szappan egyik fő összetevőjét képezik.

Ez adta az ötletet Guoliang Liunak, a Virginia Tech egyetem munkatársának, hogy megvalósítható lehet a polietilén zsírsavakká, majd szappanná alakítása. Liu és kollégái egy sütőhöz hasonlatos reaktort építettek, amelyben biztonságosan tudnak műanyagot égetni.

A polietilén égetésével sikerült a zsírsavakhoz hasonló molekulákat létrehozniuk, a végeredmény egy viaszszerű anyag lett, amelyből képesek voltak szappant gyártani.

Liu elmondta, hogy ez az első alkalom a világon, amikor valakinek sikerült szappant létrehoznia műanyagból. Hozzátette: a tisztálkodószernek különös színe van ugyan, de működik.

Az új módszert polietilénen és polipropilénen lehet alkalmazni, vagyis a világ két leggyakoribb műanyagfajtáján. Ez a két anyag együtt a Földön található műanyaghulladék nagyjából felét teszi ki.

Liu új módszere – amelyet úgy dolgoztak ki, hogy ipari körülmények között is alkalmazható legyen – megoldást jelenthet az nem újrahasznosítható műanyaghulladék feldolgozására.

Kapcsolódó
Szennyvízből főztek sört
Újrahasznosított fürdővízből készítette el különleges sörét egy amerikai főzde.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik