Tudomány

Szennyvízből főztek sört

Jan Rozehnal / Getty Images
Jan Rozehnal / Getty Images

Használt fürdővízből főzött sört egy amerikai vállalat – írja az Interesting Engineering. Az Epic Cleantec nevű cég társasházak számára készít víz újrahasznosító rendszereket, amelyek a csapok, kádak, zuhanyzók és mosógépek lefolyóiba kerülő, úgy nevezett szürke szennyvizet tisztítják meg.

A szürkevíz a háztartásokban már felhasznált, így ivásra már nem alkalmas víz, ami más célokra, így például takarításra, WC-öblítésre, esetleg öntözésre még felhasználható. A vállalat állítása szerint az ő rendszereik képesek egy társasház szürkevizének 95 százalékát megtisztítani.

Ilyen újrahasznosított vízből adott az Epic Cleantec 7750 litert egy kaliforniai főzdének, hogy készítsenek belőle sört.

Az Egyesült Államok jelenlegi szabályai szerint az Epic OneWater Brew névre keresztelt sört azonban nem forgalmazhatják, ugyanis a megtisztított szürkevizet nem tekintik ihatónak. Ez azonban könnyen megváltozhat a jövőben, ha a víztisztító technológiák még hatékonyabbak lesznek, és megváltoznak az újrahasznosított vízzel kapcsolatos jogszabályok.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik