Tudomány zöldövezet

Elkapták a sorozatbetörő medvét

jared lloyd / Getty Images
jared lloyd / Getty Images

Három bocsával együtt sikerült elkapni azt a méretes, több mint 220 kilogrammos fekete medvét, amelyik hosszú időn át okozott galibát a kaliforniai South Lake Tahoe környékén – írja a CBS. Az állat az elmúlt években több otthonba is betört a térségben.

A Hank the Tank néven emlegetett nőstényt a vadvédelmi szakértők hivatalosan 64-F kóddal jelölik.

Az utóbbi két évben DNS-vizsgálatok alapján 21 betöréshez kötötték a példányt és bocsait.

Jordan Traverso, a kaliforniai hal- és vadvédelmi hivatal szóvivője szerint 21 eset igen sok, jól eltanult viselkedésről van szó, és nem valószínű, hogy a medvét rehabilitálni lehet. Az egyedet normál esetben elaltatnák, a közérdeklődés miatt ugyanakkor úgy döntöttek, hogy egy coloradói állatvédelmi területnek adják át, ahol leélheti élete hátralevő részét.

Traverso kiemelte, a bocsokat remélhetőleg még szabadon engedhetik. Mint Anny Bryant, a Bear League nonprofit szervezet munkatársa rávilágított, különleges esetről van szó, hiszen a medvéket ritkán telepítik át, miután problémásnak ítélik őket, jellemzően elpusztítják.

A szakember felhívta a figyelmet, hogy a lakosság is tehet a megelőzésért. Az ajtók és az ablakok zárva tartásával, a madáretetők kihelyezésének mellőzésével, valamint a szemét elzárásával csökkenthető annak esélye, hogy a medvék problémássá váljanak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik