Tudomány zöldövezet

Videó: óriási cápát öltek meg kardszárnyú delfinek

Dwi Kusnanto / 500px / Getty Images
Dwi Kusnanto / 500px / Getty Images

Kardszárnyú delfinek támadtak a világ legnagyobb cápájára, az esetről videó is készült – írja az IFLScience. A felvételen az látszik, amint egy csapat kardszárnyú megkörnyékez egy nagyjából 18 méter hosszú cetcápát, majd egyikük kieszi a máját.

Nem ismeretlen eset, hogy ezek a vízi emlősök cápák máján lakmároznak, sőt, néha még a fehér cápák is felkerülnek az étlapjukra, azonban ez lehet az első alkalom, amikor valaki rögzítette, ahogy cetcápára támadnak.

Sok cápafaj még a kardszárnyúak számára is komoly ellenfél lehet, ezért kifejlesztettek egy módszert, amellyel könnyedén elejthetik ezeket a veszélyes ragadozókat. A találékony vízi emlősök fejjel lefelé fordítják a cápákat, amelytől egy transzhoz hasonló, önkívületi állapotba esnek, amelyben képtelenek védekezni.

Ezt az eljárást alkalmazták a videón látható – a kardszárnyú delfinekre egyébként teljesen ártalmatlan, kizárólag planktonokkal és kisebb halakkal táplálkozó – cetcápán is, nem sokkal később – a felvételt rögzítő búvárcsapat elmondása szerint – pedig egy második cetcápát is elejtettek.

Kapcsolódó
Közel 20 cápát ölt meg egy nap alatt ez a két állat
Ezúttal 17 cápát öltek meg egy nap leforgása alatt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik