Tudomány zöldövezet

Nem bukkantak az emberölő grizzly nyomára

Chase Dekker Wild-Life Images / Getty Images
Chase Dekker Wild-Life Images / Getty Images

Ahogy korábban mi is beszámoltunk róla, egy medve ölt meg egy nőt a hétvégén a Yellowstone Nemzeti Park montanai részén. A vadvédelmi szakértők megpróbálták megtalálni az érintett állatot, kedden viszont leállították a keresést, miután nem bukkantak a grizzly nyomára – írja az NBC Montana.

A 48 éves Amie Adamson helyi idő szerint szombat reggel vesztette életét, egyedül futott vagy túrázott egy erdei ösvényen a park közelében.

A medve egy vagy több boccsal vonulhatott, feltételezhetően meglepetésszerű találkozás történt.

Az állat lecsapott Adamsonra, majd elmenekült a területről.

„A rendelkezésünkre álló információk arra utalnak, hogy ez védekező viselkedés volt, amely teljesen normális és természetes a grizzly medvéknél” – mondta Morgan Jacobsen, a montanai hal-, vadvédelmi és parkszolgálat munkatársa. Mint hozzátette, biztosat nem tudhatnak, mert szemtanúik nincsenek, a medvét pedig nem találták meg.

Fémből készült, hússal megrakott csapdákat helyeztek ki a támadás helyszíne körül. A csapdákat három éjszakán át hagyták kint, de állatot nem fogtak velük. A vadőrök elővigyázatosságból legalább egy héten át folytatják a környéken a járőrözést, a területet augusztus 25-ig lezárják.

Adamson korábban tanárként dolgozott, ám elhagyta a pályát, hogy hátizsákkal bejárja Amerikát, és később könyvet írjon élményeiről. „Minden reggel korán kelt, és gyalogolt, túrázott vagy futott” – elevenítette fel a nő anyja, Janet Adamson.

A támadás egy kirándulók, lovasok és terepjárók által is használt ösvényen történt, holttestét egy túrázó találta meg helyi idő szerint szombaton, reggel 8 óra körül. Halálát a sérülések okozta vérveszteség idézte elő.

Az áldozatnál nem volt medvespray, noha a szakértők azt javasolják, hogy a grizzlyk által lakott területeken az ember hordjon ilyen riasztószert magánál. A helyszínen egy kifejlett állat és legalább egy bocs nyomait azonosították, szombat este pedig egy kamera egy medvét és két utódját örökítette meg a környéken. Később már nem észlelték az állatokat.

A grizzlyk Alaszkán kívül Amerika-szerte védettek, az elmúlt időszakban viszont felmerült, hogy a Yellowstone területén ismét engedélyeznék a vadászatukat. A Montana, Idaho és Wyoming államokban elterülő parkban több mint ezer példány kóborol, az állatok 2010 óta legalább kilenc embert öltek meg, a turisták számához képest azonban a támadások száma elenyésző.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik