Tudomány

Olyan erős itt a napsugárzás, mintha egy másik bolygón lennénk

Pavel Toczynski / Getty Images
Pavel Toczynski / Getty Images

Egy új tanulmány szerint a Földön nincs olyan hely, amelyet jobban süt a nap, mint a dél-amerikai Atacama-sivatagban található Altiplano fennsík területét. A részben Chilében, Bolíviában és Peruban fekvő 3700 méter magas terület egyes részein olyan forróság is lehet, mint a Vénuszon, a naprendszerünk tüzes bolygóján – írja az IFLScience.

Annak érdekében, hogy megvizsgálják a terület naposságát, 2016-ban légköri megfigyelőállomást építettek a nem messze lévő Chajnantor-fennsík északnyugati határán. Az obszervatórium adatai nem meglepő módon világrekordot rögzítettek a napsugárzás sűrűségét tekintve, ami 2177 watt volt négyzetméterenként. Az egész éves átlag 308 watt volt négyzetméterenként, ami a kutatók szerint a legmagasabb érték a világon.

Raul Cordero, a tanulmány szerzője, a hollandiai Groningeni Egyetem klimatológusa szerint ez nyáron olyan sugárzást jelent, mint amilyen a Vénuszon érné az embert.

Mint mondta, a Vénusz a Naprendszer legforróbb bolygója, annak ellenére, hogy a Merkúr közelebb van a Naphoz, mivel vastag légköre bezárja a hőt. A Vénusz felszíni átlaghőmérséklete 470 Celsius-fok, ami elég forró ahhoz, hogy megolvadjon az ólom. Nyilvánvalóan az Atacama-sivatagban nincs ilyen meleg, a napfény intenzitása, ami éri, hasonló.

Az alacsony felhőzet visszaveri a napsugárzást, így hűti a Föld felszínét. Bizonyos esetekben azonban a felhők valójában felerősíthetik a Nap intenzitását. A kutatók tanulmányukban kiemelték, a terület kiváló lenne napelemparkok telepítésére, ugyanis rendkívül sok energiát tudnának belőle így kinyerni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik